ΚΟΣΜΟΣ

Όπλο – αντίδοτο θα αποκτήσει η Τουρκία με τις «ευλογίες» της Γερμανίας

Το Πεντάγωνο βρήκε το όπλο – αντίδοτο, το οποίο θα «ξετρυπώνει» τα έξι «αόρατα» υποβρύχια 214 (ίδια έχει και το Πολεμικό μας Ναυτικό και μάλιστα έκαναν την διαφορά στην πρόσφατη κρίση του Αιγαίου) που θα αποκτήσει σύντομα η Τουρκία, με τις «ευλογίες» του Βερολίνου, το οποίο συμμαχεί με την Άγκυρα, προκειμένου να αλλάξουν οι ισορροπίες στο Αιγαίο εις βάρους κράτους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ωστόσο μάλλον δεν θα τους περάσει, καθώς το όπλο αντίδοτο στην τούρκο-γερμανική συμμαχία δείχνουν να είναι τα τέσσερα αμερικανικά ελικόπτερα ανθυποβρυχιακού πολέμου ΜΗ-60R (Romeo) που αναμένεται να ενταχθούν στο ΠΝ το αργότερο το 2022, αφού οι Τούρκοι θα αποκτήσουν τα ίδια και ίσως ελαφρώς προηγμένα υποβρύχια με αυτά των Ελλήνων που δεν μπορούσαν με τίποτα να εντοπίσουν.

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ: Η Ρωσία ετοιμάζεται για πιθανή «στροφή» της Τουρκίας

Όπως μεταδίδει γνωστή εφημερίδα:

Τον Ιούλιο του 2020 υπεγράφη διακρατική συμφωνία με τις ΗΠΑ για την αγορά τεσσάρων καινούργιων ελικοπτέρων τύπου ΜΗ-60R (Romeo), των θεωρούμενων ως των καλύτερων ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων στον κόσμο αυτή την περίοδο. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα γίνεται η έκτη χώρα μετά τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τη Δανία, τη Σαουδική Αραβία και την Ινδία που αποκτάει αυτό το τρομερό όπλο στον τομέα του ανθυποβρυχιακού πολέμου.

Τα ελικόπτερα ΜΗ-60R είναι εξοπλισμένα για τις ανθυποβρυχιακές αποστολές τους με εκτοξευτή ηχοσημαντήρων (sonobuoy) και με βυθιζόμενο σόναρ χαμηλής συχνότητας, ειδικεύονται δηλαδή στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο.

Τα Romeo έχουν πολύ υψηλού επιπέδου τεχνολογικά και ηλεκτρονικά συστήματα και θα αναβαθμίσουν σημαντικά τον στόλο ελικοπτέρων του ΠΝ. Διαθέτουν ένα πλήρως ψηφιακό κόκπιτ με 4 έγχρωμες οθόνες που δίνουν άμεσα όλες τις κρίσιμες πληροφορίες σε μια επιχείρηση.

«Με την απόκτηση του πιο προηγμένου ναυτιλιακού ελικοπτέρου στον κόσμο που κατασκευάστηκε ποτέ, το Ελληνικό Ναυτικό κάνει ένα κβαντικό άλμα προς τα εμπρός στη ναυτική τεχνολογία» αναφέρει ο captain Tοντ Εβανς, διευθυντής του προγράμματος των ελικοπτέρων στην εταιρεία που τα κατασκευάζει.

Και, όπως φαίνεται, όσα λέει δεν απέχουν από την πραγματικότητα. Ανώτατος αξιωματικός του «Πενταγώνου» έλεγε πρόσφατα στα «ΝΕΑ» ότι τα ελικόπτερα Romeo δεν διακρίνονται μόνο για τις ανθυποβρυχιακές αρετές τους. «Είναι εξελιγμένης τεχνολογίας.

Διαθέτουν υψηλού επιπέδου δυνατότητες να σκανάρουν περιοχές από απόσταση δεκάδων μιλίων, κατοπτεύοντας ουσιαστικά όλο το Αιγαίο. Μπορεί από το Ταίναρο να έχεις εικόνα στην άλλη άκρη του Αν. Αιγαίου.

Θεωρούνται πολυεργαλεία μάχης». Έχουν δυνατότητες και κατά στόχων επιφανείας. Και βέβαια μπορούν να εκτελέσουν με επιτυχία και δευτερεύουσες αποστολές, όπως έρευνας και διάσωσης ή κάθετης μεταφοράς φορτίων στα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού.

Σημαντικός και ο οπλισμός που μπορούν να φέρουν. Ανάμεσά τους τα βλήματα AGM-114 Hellfire (για προσβολή στόχων επιφανείας) αλλά και οι τορπίλες Mk.50 και Mk.46 για ανθυποβρυχιακές αποστολές.

Όπως είναι πρόδηλο, με αυτές τις δυνατότητες τα ελικόπτερα αν είναι οργανικά σε ελληνικές φρεγάτες θα αποτελέσουν έναν πολλαπλασιαστή ισχύος και αποτροπής για το Πολεμικό Ναυτικό. Είναι σαφές ότι με την απόκτησή τους οι Ενοπλες Δυνάμεις θα εκμηδενίσουν αυτόματα το πλεονέκτημα που επιχειρούν να πάρουν οι Τούρκοι με την απόκτηση των 6 υποβρυχίων 214.

Σε τιμή ευκαιρίας

Σημειώνεται δε ότι η Ελλάδα αποκτάει τα 4 ελικόπτερα MH-60R σε τιμή ευκαιρίας. Οι Αμερικανοί μάς προμηθεύουν τα τέσσερα ελικόπτερα στην τιμή των τριών. Κι αυτό διότι η Ελλάδα κατάφερε να μπει την κατάλληλη στιγμή στην «ουρά» μιας συμφωνίας της Ινδίας για την αγορά μεγάλου αριθμού ελικοπτέρων.

Το κόστος της προμήθειας υπολογίζεται σε περίπου 240 εκατ. ευρώ (193 εκατ. δολάρια) και το πρόγραμμα υλοποιείται μέσω διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας και ΗΠΑ (G to G) και διαδικασίας Foreign Military Sales (FMS).

Με πληροφορίες από την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact