ΚΟΣΜΟΣ

Προσφυγικό: Αντιδράσεις από τη Γερμανία για τον «πολεμοχαρή δεσπότη» Ερντογάν

«Η Τουρκία πρέπει να αποφασίσει αν προτιμά ως εταίρο της ΕΕ ή τη Ρωσία»

Γερμανικά κόμματα εφιστούν την προσοχή για ενδεχόμενες παραχωρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Τουρκία στο προσφυγικό.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Φιλελεύθερου κόμματος (FDP), Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ, δήλωσε στη σημερινή «Welt» ότι η κοινοβουλευτική του ομάδα αναμένει ότι πρώτα θα συμφωνηθεί στις Βρυξέλλες η αποκλιμάκωση της κατάστασης στα ευρωπαϊκά σύνορα πριν συζητηθούν άλλα θέματα. «Η Τουρκία πρέπει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στο θέμα της συμμόρφωσής της στη συμφωνία για τους πρόσφυγες ώστε να εμποδίζει την παράνομη διέλευση των (ευρωπαϊκών) συνόρων», είπε. Εκτός τούτου ζήτησε «να ορισθεί ένας ειδικός εντεταλμένος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να συντονίσει τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία».

Η συμπρόεδρος του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) Κάτια Κίπινγκ, υποστήριξε μια ευρωπαϊκή λύση στο μεταναστευτικό/προσφυγικό χωρίς τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Η διαπραγμάτευση με αυτόν τον πολεμοχαρή δεσπότη για τη διευθέτηση του προσφυγικού αντίκειται σε όλα τα δημοκρατικά και ανθρωπιστικά πρότυπα», δήλωσε. «Αντί η Ευρωπαϊκή Ένωση να διαπραγματεύεται με την Τουρκία για τη χρηματοδότηση πρέπει τελικά να βρει μια βιώσιμη πανευρωπαϊκή λύση για την εξασφάλιση δίκαιων διαδικασιών ασύλου και υποδοχής προσφύγων. Εάν αυτό επιτύχει, η ΕΕ δεν μπορεί πλέον να εκβιάζεται από δεσπότες με τον τρόπο αυτό».

«Στο ζήτημα των προσφύγων, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η Τουρκία προσφέρει και έχει προσφέρει πολλά», δήλωσε ο Νιλς Σμιντ, εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) για θέματα εξωτερικής πολιτικής. «Αλλά σε τελευταία ανάλυση και η Ε.Ε. πληρώνει επίσης δισεκατομμύρια για να εξασφαλίσει (η Τουρκία) τη φιλοξενία των προσφύγων. Αυτή τη φιλοξενία πρέπει η Τουρκία να συνεχίσει να την παρέχει. Ο πυρήνας της συμφωνίας πρέπει να διατηρηθεί και να επεκταθεί».

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) Γιόχαν Βάντεφουλ δήλωσε ότι «είναι επιθυμητή η βελτίωση των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας. Ωστόσο, ζητήματα όπως η παροχή βίζας και η περαιτέρω εξέλιξη της Τελωνειακής Ένωσης πρέπει να συζητηθούν και να επιλυθούν χωριστά από τα σημερινά πολιτικά ζητήματα. Επιπλέον, η Τουρκία πρέπει καταρχάς να αποφασίσει εάν ο προτιμώμενος πολιτικός εταίρος της είναι η Ε.Ε. ή η Ρωσία. Η Τουρκία δεν μπορεί να ‘χορεύει ταυτόχρονα σε δύο γάμους’».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact