ΚΟΣΜΟΣ

Πρώτο εμφανίζει τον εαυτό του στην Αϊόβα ο Μπέρνι Σάντερς, δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί επίσημα αποτελέσματα

Δικά του στοιχεία επικαλείται ο 78χρονος, πολύ κακή επίδοση για τον Τζο Μπάιντεν

Σε φιάσκο εξελίχθηκε η πρώτη ψηφοφορία στις προκριματικές των Δημοκρατικών στην Αϊόβα, όπου ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστά επίσημα αποτελέσματα.

Έτσι ένας από τους διεκδικητές του προεδρικού χρίσματος, ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς, διεκδίκησε τη νίκη έναντι του μετριοπαθούς Πιτ Μπούτιτζετζ στην κούρσα για να επιλεγεί ο μελλοντικός αντίπαλος του Ντόναλντ Τραμπ.

«Αϊόβα, εξέπληξες τη χώρα» είπε χθες το βράδυ ο νεαρός «Δήμαρχος Πιτ», άγνωστος στη διεθνή σκηνή πριν από έναν χρόνο ακόμη, σε μια πολύ επιθετική ομιλία στην οποία δήλωσε «νικητής». «Απόψε μια απίθανη ελπίδα έγινε αναντίρρητη πραγματικότητα» δήλωσε ο πρώην δήμαρχος μιας μεσαίας πόλης της Ιντιάνα, ο οποίος ελπίζει ότι στα 38 του έκανε την έκπληξη για να αναλάβει την ηγεσία του μετριοπαθούς στρατοπέδου.

Ο Μπέρνι Σάντερς, 78 ετών, κήρυκας της αριστερής πτέρυγας, δήλωσε κι αυτός ότι είχε μια «πολύ πολύ ωραία επιτυχία», όπως το προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις σ’ αυτή την πρώτη Πολιτεία που ψηφίζει. «Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την αρχή του τέλους για τον Ντόναλντ Τραμπ», τόνισε.

Η ομάδα της προεκλογικής εκστρατείας του δημοσιοποίησε στη διάρκεια της νύχτας τα δικά της μερικά δεδομένα που αφορούσαν το 40% των εκλογικών τμημάτων «εξαιτίας της ανικανότητας του Δημοκρατικού Κόμματος της Αϊόβα να δημοσιεύσει αποτελέσματα» λόγω ενός τεχνικού προβλήματος. Τα στοιχεία αυτά φέρουν τον Μπέρνι επικεφαλής με 28,62% μπροστά από τον Πιτ Μπούτιτζετζ (25,71%) και τη γερουσιαστή Ελίζαμπεθ Γουόρεν (18,42%), η οποία ανήκει επίσης στην αριστερά του κόμματος.

Κακή επίδοση του Μπάιντεν

Ένα από τα κύρια διδάγματα απ’ αυτούς τους αριθμούς, εφόσον επιβεβαιωθούν, είναι η κακή επίδοση του πρώην αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, 77 ετών, ο οποίος έρχεται μόλις τέταρτος με 15,08% ενώ ήταν επί μήνες στην κορυφή των δημοσκοπήσεων σε εθνικό επίπεδο.

Τον πέρασε ο Πιτ Μπούτιτζετζ, ο πρώτος δηλωμένος ομοφυλόφιλος που έχει ελπίδες να φθάσει στον Λευκό Οίκο, ενώ μάλιστα σε απόσταση αναπνοής πίσω του βρίσκεται μια άλλη μετριοπαθής γερουσιαστής, η Έιμι Κλόμπουτσαρ, η οποία ουδέποτε κατάφερε να «απογειωθεί» σε εθνικό επίπεδο.

«Είμαστε πέραν των προσδοκιών μας» είπε εκφράζοντας την ικανοποίησή της η ίδια.

Όπως και άλλοι, η Έιμι Κλόμπουτσαρ επρόκειτο να πάρει αμέσως το αεροπλάνο για το Νιού Χαμσάιρ, τη δεύτερη Πολιτεία που θα ψηφίσει, στις 11 Φεβρουαρίου, ενώ ο επίσημος νικητής της Αϊόβα δεν έχει γίνει ακόμη γνωστός, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Διότι έξι ώρες μετά την έναρξη των συνελεύσεων, των caucus, το Δημοκρατικό Κόμμα δεν ήταν σε θέση να πει πότε θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα -όχι πριν από σήμερα, σύμφωνα με ορισμένα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Οι οργανωτές έκαναν λόγο για «ανακολουθίες» στη συγκέντρωσή των αποτελεσμάτων και εξηγούσαν πως θέλουν να εξασφαλίσουν την αξιοπιστία των δεδομένων.

Πάντως διέψευσαν οποιαδήποτε παρατυπία, ενώ το στρατόπεδο του Τραμπ κατηγόρησε αμέσως τους ηγέτες των Δημοκρατικών για απάτη.

Η απογοήτευση ήταν φανερή σε μια χώρα που έχει γνωρίσει και άλλα προβλήματα στη διοργάνωση εκλογών.

«Είναι κρίμα», είπε ο Μόχσεν Ζαρκές, ένας 29χρονος εθελοντής του στρατοπέδου του Σάντερς. Η ομάδα του Μπάιντεν έστειλε επιστολή στους οργανωτές ζητώντας «εξηγήσεις». «Η εφαρμογή που θα μετέδιδε στο κόμμα τα αποτελέσματα των caucus δεν λειτούργησε, όπως και το τηλεφωνικό σύστημα ασφαλείας», διαμαρτυρήθηκε η ομάδα του Μπάιντεν.

Να ηττηθεί ο Τραμπ

Αυτό το φιάσκο ήρθε να προστεθεί σε ένα ήδη πολύπλοκο σύστημα με περίπου 1.700 «caucus» ή συνελεύσεις όπου οι ψηφοφόροι συγκεντρώνονται για να αναδείξουν τον υποψήφιό τους στη διάρκεια μιας ψηφοφορίας σε δύο γύρους που διεξάγεται σε ατμόσφαιρα μερικές φορές θυελλώδη.

Από τα χρόνια του 1970, η Αϊόβα, μικρή αγροτική Πολιτεία που είναι χιονισμένη αυτή την εποχή του χρόνου, ξεκινάει τη σεζόν των προκριματικών. Είναι σημαντική επειδή είναι η πρώτη: δεν δίνει παρά λίγους αντιπροσώπους που θα κληθούν τελικά να αναδείξουν τον υποψήφιο για τον Λευκό Οίκο, όμως ένα καλό αποτέλεσμα ή μια κακή επίδοση μπορεί να αλλάξει τη δυναμική μιας υποψηφιότητας.

Ο Τίμοθι Φόρμανεκ, 45 ετών, είναι ένας ανεξάρτητος που φέτος ψηφίζει Δημοκρατικούς και έχει επιλέξει τον Τζό Μπάιντεν, τον «πιο έμπειρο». «Πιστεύω ότι θα βοηθήσει αληθινά στην ανόρθωση της Αμερικής, κυρίως έπειτα απ’ αυτό που ζούμε εδώ και τριάμισι χρόνια», λέει.

Διότι πέραν των προγραμματικών αποκλίσεων ανάμεσα στην αριστερή πτέρυγα και τους πιο μετριοπαθείς, η βάση των Δημοκρατικών ελπίζει κυρίως να βρει κάποιον ή κάποια που θα είναι ο/η καταλληλότερος/η για να νικήσει στις 3 Νοεμβρίου τον απερχόμενο ρεπουμπλικανό πρόεδρο.

Μόνο που δεν έχουν όλοι το ίδιο όραμα γι’ αυτόν τον ιδανικό υποψήφιο.

Για τον Μπρόντι Ντιν, 22 ετών, ο «Μπέρνι» είναι «ο καλύτερος για να υψώσει το ανάστημά του εναντίον της διαφθοράς της κυβέρνησής μας». Αυτός ο ταμίας ενός παντοπωλείου του Ντε Μόιν εκτιμά επίσης την Ελίζαμπεθ Γουόρεν, αλλά όχι τον Τζο Μπάιντεν.

«Αν ήταν ο Μπάιντεν εναντίον του Τραμπ, θα ψήφιζα τον Τραμπ, επειδή πιστεύω πως ο Μπάιντεν είναι το πρόβλημα του Δημοκρατικού Κόμματος. Εκλέγουμε τα ίδια πρόσωπα τον έναν χρόνο μετά τον άλλον και αυτό είναι αποτυχία», τονίζει.

Ο απερχόμενος πρόεδρος από την πλευρά του κέρδισε με διαφορά τα ρεπουμπλικανικά «caucus» στην Αϊόβα.

Όμως η σκιά του πλανάται στις προκριματικές των Δημοκρατικών: ο Ντόναλντ Τραμπ πρόκειται να εκφωνήσει σήμερα την ετήσια ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης πριν αθωωθεί σχεδόν σίγουρα αύριο, Τετάρτη, στη δίκη του με ερώτημα την καθαίρεσή του.

Ο δισεκατομμυριούχος Μάικλ Μπλούμπεργκ, πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης, έχει συγκεντρώσει τους εκλογικούς του πόρους σε Πολιτείες που ψηφίζουν αργότερα και δίνουν πολλούς αντιπροσώπους ενόψει του χρίσματος.

Η κατάρρευση των συστημάτων και η αναμονή επίσημων αποτελεσμάτων

Η κατάρρευση των τεχνολογικών συστημάτων το βράδυ της Δευτέρας (τοπική ώρα) στην Αϊόβα προκάλεσε σύγχυση μεταξύ των προεκλογικών επιτελείων των υποψηφίων για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, ενθαρρύνοντας όσους πόνταραν πολιτικά στην αμφισβήτηση των αποτελεσμάτων των τοπικών συνελεύσεων κατά τον πρώτο προκριματικό γύρο για το 2020, όπως σχολιάζει το POLITICO.

Τα αποτελέσματα δεν είχαν γίνει γνωστά μέχρι τα μεσάνυχτα (ώρα Ανατολικής Ακτής ΗΠΑ), ενώ τα προεκλογικά επιτελεία δύο υποψηφίων δήλωσαν στο POLITICO ότι μετά από τηλεδιασκέψεις με το Δημοκρατικό Κόμμα στην Αϊόβα δεν αναμένουν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων νωρίτερα από το πρωί της Τρίτης (ώρα Ανατολικής Ακτής ΗΠΑ).

Η επικοινωνία μεταξύ των εκπροσώπων των επιτελείων εξελίχθηκε σε πρόκληση, καθώς ένας βοηθός ενός υποψηφίου δήλωσε ότι το κόμμα «κρέμασε τις προεκλογικές εκστρατείες» όταν δέχθηκε πιέσεις για την γνωστοποίηση της ώρας δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων.

«Μαζεύουν τα πρόχειρα αποτελέσματα με τα χέρια» δήλωσε σύμβουλος ενός υποψηφίου του προεδρικού χρίσματος των Δημοκρατικών.

Το Δημοκρατικό Κόμμα ανακοίνωσε ότι ποσοστό μόλις 35% των αποτελεσμάτων έχουν ενσωματωθεί και δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί.

«Στην ουσία δεν έχουν επιβεβαιωμένα αποτελέσματα μέχρι τώρα. Έτσι, δεν θα μάθουμε τίποτα μέχρι κάποια ώρα την Τρίτη» παρατήρησε ο ίδιος.

«Δεν έχουμε κάποια ένδειξη για το πως [θα γνωστοποιηθούν] τα αποτελέσματα» δήλωσε η Ανίτα Νταν, υψηλόβαθμη σύμβουλος του Τζο Μπάιντεν. «Είμαστε πολύ ανήσυχοι, όπως και άλλα προεκλογικά επιτελεία για αυτά που είναι ενδεχόμενο να δημοσιοποιήσουν. Οι αριθμοί δεν βγαίνουν. Πρόκειται για ολική κατάρρευση» πρόσθεσε η ίδια.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact