ΚΟΣΜΟΣ

Ψύχραιμος και αποφασισμένος ο Βλαντιμίρ Πούτιν

Με αποφασιστικοτητα και σιγουριά για το μέλλον της Ρωσίας παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες της τρέχουσας συγκυρίας που αντιμετωπίζει, εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, στην καθιερωμένη ετήσια συνέντευξή Τύπου.

Το πλέον δυσμενές σενάριο για την οικονομία της Ρωσίας είναι μια κρίση που θα διαρκέσει για δύο χρόνια, τόνισε ο Ρώσος ηγέτης στους 1200 και πλέον παρόντες δημοσιογράφους. Ωστόσο, όπως ξεκαθάρισε η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί νωρίτερα, καθώς υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συνηγορούν σε αυτό.

Ένας από τους λόγους, όπως διευκρίνισε, είναι το πραγματικό πλεόνασμα του εμπορικού ισοζυγίου στην Ρωσία, το οποίο έχει φτάσει στα 148 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο πρόεδρος Πούτιν υπογράμμισε ότι «δεν χαρακτηρίζει την τρέχουσα κατάσταση στη χώρα του, ως κρίση», καθώς όπως είπε οι στοχευμένες ενέργειες της ρωσικής κυβέρνησης και της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας θα επαναφέρουν σύντομα την ανάκαμψη.

Είναι γεγονός ότι η παρέμβαση του ρωσικού υπουργείου Οικονομίας, έδωσε ώθηση στο ρωσικό νόμισμα, με τη χθεσινή ισοτιμία να διαμορφώνεται στα 67,7851 ρούβλια έναντι του δολαρίου και στα 84,5890 ρούβλια έναντι του ευρώ. Στη διάρκεια της συνέντευξής του, κατηγόρησε ευθέως τα διεθνή κερδοσκοπικά κεφάλαια και ορισμένες ρωσικές εταιρείες, τα οποία όπως είπε, ευθύνονται κατά ένα μεγάλο μέρος για την αρνητική οικονομική κατάσταση: «Η αναταραχή έχει προκληθεί από εξωτερικούς παράγοντες. Δεν ξεκίνησε από εμάς.

Διεθνείς οικονομικοί παράγοντες, ειδικά για την τιμή του πετρελαίου και του φυσικού αερίου έχουν παίξει πολύ σημαντικό ρόλο», εξήγησε ο πρόεδρος Πούτιν. Και σύμφωνα με τον ίδιο η έξοδος από αυτή την τρέχουσα άσχημη οικονομική κατάσταση είναι αναπόφευκτη και θα γίνει με την επανάληψη των οικονομικών μέτρων που ελήφθησαν το 2008.

Ήταν όμως κατηγορηματικός για την εσωτερική κατάσταση στη χώρα του, λέγοντας ότι «η Ρωσία θα εκπληρώσει στο ακέραιο τις κοινωνικές της υποχρεώσεις» και πρόσθεσε: «Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να συνεχίσουμε να δουλεύουμε για την ανάπτυξη και πρέπει να δημιουργήσουμε υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον. Πρέπει επίσης να εργαστούμε ιδιαίτερα στον τομέα της βιομηχανίας…».

Για τις ΗΠΑ

Έμφαση έδωσε και στις κατηγορίες των ΗΠΑ περί «επεκτατικής πολιτικής της Ρωσίας» ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκαθαρίζοντας ότι η Μόσχα δεν ακολουθεί επεκτατική πολιτική: «Η ανάπτυξη των στρατιωτικών μας δυνάμεων και οι προγραμματισμένες στρατιωτικές ασκήσεις πυροδότησαν την ένταση», τόνισε διευκρινίζοντας ότι αυτό αφορά στην προάσπιση των εθνικών συμφερόντων και της εθνικής κυριαρχίας, με όσο το δυνατόν πιο εμφανή τρόπο. «Δεν ακολουθούμε καμία επιθετική πολιτική» είπε ο πρόεδρος Πούτιν και πρόσθεσε με έμφαση: «Οι ΗΠΑ διατηρούν στρατιωτικές βάσεις σε όλον τον κόσμο. Και χαρακτηρίζουν εμάς επιθετικούς και επεκτατικούς;

Κόμβος ενεργειακός

Ο Ρώσος ηγέτης αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ενέργειας και ειδικά στους ρωσικούς αγωγούς προς την Ευρώπη, στην οποία πέταξε το μπαλάκι, αναφορικά με τη δημιουργία ενεργειακού κόμβου μεταφοράς του ρωσικού φυσικού αερίου στα σύνορα Τουρκίας – Ελλάδας.
Ερωτηθείς για την πρόσφατη συμφωνία με την Άγκυρα στη συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος Πούτιν είπε πως η Τουρκία χρειάζεται ενεργειακού πόρους και ζήτησε από την Ρωσία να αυξήσει τις προμήθειες: «Πρόκειται για μια συμφέρουσα συμφωνία και θα προχωρήσουμε σε αυτήν. Το θέμα είναι πως σήμερα δεν υπάρχει φθηνότερο φυσικό αέριο στη αγορά από το ρωσικό».

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact