ΚΟΣΜΟΣ

Σε απεργία πείνας η ιρανοβρετανή Γοντσέχ Γαβαμί

Ούτε τρώει, ούτε πίνει η νεαρή ιρανοβρετανή Γοντσέχ Γαβαμί, που έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση ενός έτους γιατί θέλησε να παρακολουθήσει έναν αγώνα βόλεϊ ανδρών στην Τεχεράνη, όπως δήλωσε χθες βράδυ ο αδελφός της Ιμάμ Γαβαμί. «Άρχισε απεργία πείνας το Σάββατο. Δεν τρώει καθόλου στερεά τροφή, δεν πίνει τίποτε» είπε συγκεκριμένα.

Η 25χρονη Γοντσέχ, που σπούδασε νομική στο Λονδίνο, άρχισε τη νέα της απεργία πείνας, ενώ η δικαιοσύνη της χώρας της δεν έχει ακόμη επικυρώσει την ποινή της. Ο αδελφός της διευκρίνισε ότι ο δικηγόρος της Γοντσέχ είδε το δικαστικό έγγραφο σχετικά με την καταδίκη της, αλλά ότι η προθεσμία για την επίσημη ανακοίνωση της ποινής έχει πλέον εκπνεύσει.

«Η υπόθεση δεν είναι σαφής, δεν καταλαβαίνω γιατί δεν θέλουν να δημοσιοποιήσουν το έγγραφο ενώ έλαβαν την απόφαση. Είναι μια υπόθεση που μας ανησυχεί τρομερά, δεν έχουν νομική βάση για να την κρατούν προφυλακισμένη» είπε.

Η Γοντσέχ καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός έτους γιατί προσπάθησε να παρακολουθήσει διεθνή αγώνα βόλεϊ μεταξύ του Ιράν και της Ιταλίας στην Τεχεράνη στις 20 Ιουνίου, δήλωσε ο δικηγόρος της στα ιρανικά μέσα ενημέρωσης. Οι γυναίκες δεν έχουν δικαίωμα να παρακολουθούν αγώνες βόλεϊ και ποδοσφαίρου στην Ισλαμική Δημοκρατία υπό το επίσημο πρόσχημα της προστασίας τους από τυχόν ανάρμοστες συμπεριφορές οπαδών.

Η νεαρή γυναίκα είχε ήδη πραγματοποιήσει απεργία πείνας δύο εβδομάδων τον Οκτώβριο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κράτησή της και την απουσία δίκης, σύμφωνα με τη σελίδα στο Facebook (Free Ghoncheh Ghavami) μέσω της οποίας η οικογένεά της και οι φίλοι της ξεκίνησαν εκστρατεία για την απελευθέρωσή της.

Κανένας λόγος δεν δικαιολογεί την καταδίκη της, αλλά η Γαβαμί κατηγορήθηκε για προπαγάνδα κατά του καθεστώτος, μια πολύ γενική κατηγορία που επικαλείται συχνά η ιρανική δικαιοσύνη.

Η νεαρή είχε συλληφθεί στις 20 Ιουνίου ενώ μετείχε σε συγκέντρωση γυναικών που ήθελαν να παρακολουθήσουν στην Τεχεράνη τον αγώνα του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος βόλεϊ μεταξύ Ιταλίας και Ιράν. Αφέθηκε ελεύθερη μερικές ώρες αργότερα και συνελήφθη εκ νέου μέρες μετά όταν επέστρεψε στο αστυνομικό τμήμα για να πάρει τα πράγματά της.

Το Λονδίνο εξέφρασε την Κυριακή την ανησυχία του για τη δικαστική απόφαση. «Διερωτώμαστε για το κίνητρο των διώξεων, το δίκαιο χαρακτήρα της δίκης και τις συνθήκες κράτησης της Γοντσέχ Γαβαμί», δήλωσε εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Διεθνής Αμνηστία χαρακτήρισε την απόφαση φρικτή σε ανακοίνωσή της. «Είναι σκανδαλώδες το ότι αυτή η νέα γυναίκα είναι φυλακισμένη απλώς γιατί δήλωσε ειρηνικά ότι οι Ιρανές είναι θύματα διακρίσεων στο Ιράν» ανέφερε.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Σοκ από τη σφαγή στη πόλη Μπούσα της Ουκρανίας

Σοκ και αποτροπιασμό προκαλούν οι εικόνες που βλέπουν…

Κάρλα Ντελ Πόντε: Να εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Πούτιν

«Είναι εγκληματίας πολέμου» Η πρώην Γενική Εισαγγελέας του…

Μπάμπα Βάνγκα: «Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα γίνει…»

Προφητεία για τη Ρωσία και τον Πούτιν είχε…
contact