ΚΟΣΜΟΣ

Στη «σκιά» του κορονοϊού η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης στη Σλοβενία

Κλείνουν σχολεία, απαγορεύονται δημόσιες συγκεντρώσεις στην Εσθονία – Σε καραντίνα οι Τσέχοι που επιστρέφουν από 15 χώρες «υψηλού κινδύνου»

Η κυβέρνηση της Εσθονίας αποφάσισε να κλείσει τα σχολεία και να απαγορεύσει τις δημόσιες συγκεντρώσεις έως την 1η Μαΐου προκειμένου να περιορίσει την εξάπλωση του κορονοϊού και είπε σήμερα ότι εργάζεται για να παράσχει οικονομική υποστήριξη ώστε να βοηθήσει επιχειρήσεις που δοκιμάζονται σε τομείς όπως ο τουρισμός.

«Σαφέστατα είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε τις δημόσιες επενδύσεις ώστε να αποτρέψουμε περικοπές θέσεων εργασίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιούρι Ράτας σε συνέντευξη Τύπου.

Σε μια ανακοίνωση η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα σταματήσει την πώληση πακέτων για κρουαζιέρες στη διαδρομή Ταλίν-Στοκχόλμη, μια είδηση που προκάλεσε πτώση της μετοχής της ναυτιλιακής εταιρίας Tallink, η οποία πραγματοποιεί το δρομολόγιο, κατά 6%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2015.

Η Εσθονία έχει καταγράψει μέχρι τώρα 41 κρούσματα του κορονοϊού και είναι μία από τις τουλάχιστον 115 χώρες που παρουσιάζουν κρούσματα. Η κυβέρνηση δήλωσε επίσης πως οι ταξιδιώτες από χώρες όπως η Ιταλία, η Κίνα, το Ιράν, η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και η Σιγκαπούρη, και τμήματα της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ισπανίας θα υπόκεινται σε απομόνωση δύο εβδομάδων.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της Τσεχίας θα απαιτήσει από όσους επιστρέφουν από χώρες υψηλού κινδύνου να τεθούν σε καραντίνα, διευρύνοντας μια απαίτηση η οποία μέχρι τώρα εφαρμοζόταν μόνο σε όσους επέστρεφαν από την Ιταλία, ανέφερε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Τόμας Πέτριτσεκ στο Twitter.

Στον σημερινό κατάλογο κατονομάζονται 15 χώρες υψηλού κινδύνου, περιλαμβανομένων των γειτονικών χωρών Γερμανία και Αυστρία, είπε ο Πέτριτσεκ. Ο ίδιος ανακάλεσε προηγούμενη ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία ο κατάλογος περιελάμβανε επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία και την Ελλάδα.

Σλοβενία: Στη «σκιά» του κορονοϊού, η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης

Στη «σκιά» των εξελίξεων σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού θα πραγματοποιηθεί απόψε η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης της Σλοβενίας, με πρωθυπουργό τον Γιάνεζ Γιάνσα.

Ο κ. Γιάνσα, ο οποίος είναι επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος (SDS) κατέληξε σε συμφωνία με άλλα τρία κόμματα, το Σύγχρονο Κέντρο (SMC), τη Νέα Σλοβενία (NSi) και το κόμμα των Συνταξιούχων (DeSUS), για τη συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού, που θα κληθεί να βγάλει τη χώρα από το πολιτικό αδιέξοδο, στο οποίο είχε περιέλθει μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Μάριαν Σάρετς, τον περασμένο Ιανουάριο.

Η κυβέρνηση, η τρίτη υπό την ηγεσία του Γιάνεζ Γιάνσα, αναμένεται να συνεδριάσει για πρώτη φορά, αμέσως μετά την ορκωμοσία, προκειμένου να εγκρίνει πρόσθετα μέτρα που αποσκοπούν στη συγκράτηση της επιδημίας του κορονοϊού στη χώρα. Ο κ. Γιάνσα έχει δηλώσει ότι η νέα κυβέρνηση θα συστήσει μία ομάδα αντιμετώπισης της επιδημίας του κορονοϊού στη Σλοβενία.

Στο νέο κυβερνητικό σχήμα, επτά υπουργοί προέρχονται από το SDS, τέσσερις από το SMC, τρεις από το NSi και δύο από το DeSUS.

Έκλεισαν τα σχολεία και απαγορεύτηκαν οι επισκέψεις στους οίκους ευγηρίας στο Λουξεμβούργο

Το Λουξεμβούργο αποφάσισε να κλείσει τα σχολεία έως τα τέλη του Μαρτίου και να απαγορεύσει τις επισκέψεις στους οίκους ευγηρίας και στα νοσοκομεία στο πλαίσιο των προσπαθειών για την αποτροπή της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού στη χώρα.

Πρόκειται για «πρωτόγνωρης έκτασης μέτρα στο Λουξεμβούργο», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ξαβιέ Μπετέλ ανακοινώνοντας χθες το βράδυ τα μέτρα αυτά έπειτα από συνεδρίαση της κυβέρνησής του.

Ο υπουργός Οικονομίας Φραντς Φάγιο απουσίαζε ωστόσο από την συνάντηση αυτή καθώς έχει τεθεί σε καραντίνα αφού ήρθε σε επαφή με έναν ασθενή που είχε προσβληθεί από τον ιό.

Το Λουξεμβούργο έχει καταγράψει μέχρι στιγμής 26 κρούσματα του νέου κορονοϊού. Χθες το βράδυ ένας από τους ασθενείς αυτούς, ηλικίας 94 ετών, βρισκόταν σε κρίσιμη κατάσταση.

Για να αντιμετωπίσει την πανδημία, η κυβέρνηση απαγόρευσε τις εκδηλώσεις άνω των 100 προσώπων σε εσωτερικούς χώρους και άνω των 500 σε εξωτερικούς.

Επίσης αποφάσισε το κλείσιμο για δύο εβδομάδες όλων των παιδικών σταθμών και των σχολείων της χώρας και την απαγόρευση των επισκέψεων στους οίκους ευγηρίας και τα νοσοκομεία. Οι γονείς θα μπορούν να λαμβάνουν ειδική άδεια για οικογενειακούς λόγους.

«Η καθημερινή ζωή θα αλλάξει και πρέπει να προσαρμοστούμε», σημείωσε ο Μπετέλ.

Ο πρωθυπουργός παρέθεσε επίσης μια σειρά από συστάσεις, όπως η αποφυγή εφεξής των μετακινήσεων με τα μέσα μαζικής μεταφοράς για αυτούς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Επίσης οι δύο πρώτες σειρές των λεωφορείων θα πρέπει να μένουν κενές ώστε να “αποφεύγεται παρατεταμένη στενή επαφή με τον οδηγό”.

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, η κυβέρνηση του Λουξεμβούργου κάλεσε επίσης τους επικεφαλής τους να προωθήσουν την εργασία εξ αποστάσεως, μια πρακτική η οποία ωστόσο μπορεί να ισχύσει σε μικρή κλίμακα λόγω των δημοσιονομικών περιορισμών που επιβάλλουν οι γειτονικές χώρες του

Λουξεμβούργου, από τις οποίες προέρχονται σχεδόν οι μισοί από τους 440.000 μισθωτούς στη χώρα.

Αναβάλλεται λόγω κορονοϊού το Επιχειρηματικό Φόρουμ του Σαράγεβο

Την αναβολή της διοργάνωσης του 11ου Επιχειρηματικού Φόρουμ του Σαράγεβο μέχρι το φθινόπωρο του 2020, ανακοίνωσαν οι διοργανωτές του, εξετάζοντας τις εξελίξεις σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού.

Το φόρουμ, που αποτελεί μια εκδήλωση που συγκεντρώνει εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας της ευρύτερης περιοχής, επρόκειτο να διεξαχθεί από τις 20 έως και τις 22 Απριλίου.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact