ΚΟΣΜΟΣ

«Στοπ» σε 1,1 εκατ. μολύνσεις παιδιών από AIDS

Περίπου 1,1 εκατομμύρια μολύνσεις από AIDS, μεταξύ των παιδιών κάτω των 15 ετών, αποφεύχθηκαν, ενώ τα νέα κρούσματα μειώθηκαν κατά περισσότερο από 50% στο διάστημα μεταξύ 2005 και 2013, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται σήμερα από τη Unicef σήμερα, λίγο πριν από την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS (1 Δεκεμβρίου).

Αυτή η εξαιρετική πρόοδος είναι το αποτέλεσμα της επέκτασης της πρόσβασης εκατομμυρίων εγκύων οροθετικών γυναικών σε υπηρεσίες για την πρόληψη της μετάδοσης του ιού από μητέρα σε παιδί. Αυτές περιλαμβάνουν τη μακρόχρονη θεραπεία από το AIDS που μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες για μετάδοση του ιού στα μωρά και κρατά τις μητέρες τους ζωντανές και υγιείς.

«Αφού μπορούμε ν’ αποτρέψουμε 1,1 εκατομμύρια νέες μολύνσεις από AIDS στα παιδιά, μπορούμε να προστατεύσουμε κάθε παιδί από τον ιό – αλλά μόνο αν προσεγγίσουμε κάθε παιδί», δήλωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Unicef Anthony Lake. «Πρέπει να καλύψουμε το κενό και να επενδύσουμε περισσότερο στην προσέγγιση κάθε μητέρας, κάθε νεογέννητου, κάθε παιδιού και κάθε εφήβου, με προγράμματα πρόληψης και θεραπείας από το AIDS, που μπορούν να σώσουν και να βελτιώσουν τις ζωές τους», συμπλήρωσε.

Οι μεγαλύτερες μειώσεις έλαβαν χώρα μεταξύ του 2009 και του 2013 σε οκτώ χώρες της Αφρικής: Μαλάουι (67%), Αιθιοπία (57%), Ζιμπάμπουε (57%), Μποτσουάνα (57%), Ναμίμπια (57%), Μοζαμβίκη (57%), Νότια Αφρική (52%) και Γκάνα (50%).

Αλλά ο παγκόσμιος στόχος της μείωσης των νέων μολύνσεων από AIDS στα παιδιά, κατά 90% μεταξύ 2009 και 2015 είναι ακόμα μακριά. Μόνο το 67% των εγκύων οροθετικών γυναικών σε όλες τις χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες έλαβαν τα πιο αποτελεσματικά αντιρετροϊκά φάρμακα το 2013.

Η ανισότητα στην πρόσβαση στη θεραπεία παρακωλύει την πρόοδο. Μεταξύ των ατόμων που ζουν με τον ιό σε χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες, οι ενήλικες είναι πολύ πιο πιθανό από ό,τι τα παιδιά να λάβουν αντιρετροϊκή θεραπεία. Το 2013, το 37% τοις εκατό των ενηλίκων, ηλικίας από 15 ετών και άνω έλαβαν θεραπεία, σε σύγκριση με μόνο το 23% των παιδιών (ηλικίας 0-14 ετών) – ή λιγότερο από 1 στα 4.

Υπάρχει επίσης σημαντική ανησυχία για τις τάσεις θνησιμότητας από AIDS στους εφήβους. Ενώ σε όλες τις άλλες ηλικιακές ομάδες υπάρχει μια πτώση περίπου 40% σε κρούσματα AIDS που σχετίζονται με θανάτους, μεταξύ 2005 και 2013, οι έφηβοι (ηλικίας 10-19 ετών) είναι η μόνη ηλικιακή ομάδα στην οποία οι σχετιζόμενοι με το AIDS θάνατοι δεν μειώνονται.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact