ΚΟΣΜΟΣ

Τα Στενά φέρνουν «σεισμό» στην Τουρκία! Νέες κινήσεις κατά Ερντογάν: «Ενωθείτε» να τον ρίξουμε

Επιστολή βουλευτών – «Κραυγή» Ντεμιρτάς από την φυλακή…

Είναι οφθαλμοφανές! Στην Τουρκία υπάρχει πολιτική κρίση, η οποία ουδείς μπορεί να πει με σιγουριά πως θα καταλήξει!

Μετά την κυριακάτικη δήλωση των απόστρατων ναυάρχων για την Συνθήκη του Μοντρέ, σε σχέση με τα Στενά του Βοσπόρου, έσπευσαν να πάρουν τη σκυτάλη στις επικρίσεις κατά της κυβέρνησης Ερντογάν 96 πρώην βουλευτές.

Στην κοινή τους δήλωσή αναφέρουν:

«Τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά της δημοκρατίας μας δεν μπορεί να τίθενται υπό συζήτηση! Το Kanal Istanbul δεν μπορεί να κατασκευαστεί! Το Μοντρέ δεν μπορεί να τεθεί υπό διαβούλευση»

Προσθέτουν δε πως όλοι έχουν το δικαίωμα να εκφράσουν τις απόψεις τους όσον αφορά τα συμφέροντα της χώρας. «Αυτό είναι δικαίωμα και καθήκον».

Σημειώνεται πως τα Στενά του Βοσπόρου τα διαχειρίζεται η Τουρκία εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας. Η όποια αυτόνομη κίνηση δεν θα έχει καλό τέλος για τον Ερντογάν, ο οποίος θέλει να δημιουργήσει το «Κανάλι της Κωνσταντινούπολης» ως το πιο φιλόδοξο από τα δημόσια έργα, που εντάσσεται σε έναν νέο σχεδιασμό σύγχρονων υποδομών με νέα αεροδρόμια, γέφυρες, δρόμους και σήραγγες.

Σε αυτή την κατεύθυνση, η προοπτική να αλλάξει το καθεστώς των Στενών, μέσα από αναθεώρηση της Συνθήκης του Μοντρέ, έχει προκαλέσει αρκετή ανησυχία ως προς το σε τι θα μπορούσε να οδηγήσει. Υπάρχει πάντα και η Ρωσία, η οποία θέλει να ελέγξει τα Στενά μέσω του Ερντογάν, αλλά και το ΝΑΤΟ που θέλει να περάσει ίσως αεροπλανοφόρα στην Μαύρη Θάλασσα, κάτι που απαγορεύει η Συνθήκη.

«Θεωρούμε λάθος να επιμένουμε να οικοδομήσουμε το Kanal Istanbul (σ.σ. διώρυγα της Κωνσταντινούπολης) που θα εξυπηρετήσει τις φιλοδοξίες άλλων κρατών εναντίον της Τουρκίας και να ξεκινήσει η διαβούλευση για την Συνθήκη του Μοντρέ», σημειώνουν οι πρώην βουλευτές.

Καταδικάζοντας την σύλληψη των απόστρατων ναυάρχων και των κατηγοριών που τους απευθύνονται, οι πρώην βουλευτές σημειώνουν ότι «είναι απαράδεκτο» για όσους πρέπει να είναι οι εγγυητές των συνταγματικών δικαιωμάτων να προσπαθήσουν να φιμώσουν και να εκφοβίσουν την κοινωνία.

«Ως απαίτηση της πλουραλιστικής δημοκρατίας, προσπάθειες όπως απειλές, κατηγορίες, εκφοβισμοί για επιθέσεις και έρευνες κατά ατόμων και ομάδων που μοιράζονται τις απόψεις τους για το έργο Kanal Istanbul και την Συνθήκη του Μοντρέ, κάνοντας χρήση του πιο φυσικού δικαιώματος ενός πολίτη, βάζουν σε υποθήκη τα δικαιώματα του πολίτη. Καταδικάζουμε αυτήν την προσέγγιση και αυτές τις προσπάθειες και υπενθυμίζουμε στην κυβέρνηση ότι εξακολουθούμε να είμαστε ένα κράτος δικαίου», τονίζουν.

Λόγω των εξελίξεων ο Ερντογάν επιστρέφει από την Μαρμαρίδα όπου βρισκόταν για διακοπές, έπειτα από την κοινή δήλωση των απόστρατων ναυάρχων που κάλεσαν την τουρκική κυβέρνηση να μην αγγίξει την Συνθήκη του Μοντρέ, και να μην απομακρυνθεί από τις αρχές του Κεμαλικού κράτους, ενέργεια την οποία η Άγκυρα εξέλαβε ως σιωπηρό πραξικόπημα.

Το απόγευμα στις 18:00 συνεδριάζει εκτάκτως και η Κεντρική Επιτροπή του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ υπό την προεδρία και πάλι του Ταγίπ Ερντογάν για να εξετάσει την κατάσταση.

Ο ΝΤΕΜΙΡΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΥΛΑΚΗ ΚΑΛΕΙ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟ «ΞΕΣΗΚΩΜΟ»

Ο πρώην επικεφαλής του φιλοκουρδικού κόμματος της Τουρκίας Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο οποίος είναι φυλακισμένος από το 2016 παρά τις εκκλήσεις της Δύσης για την απελευθέρωσή του, δηλώνει πως η τουρκική αντιπολίτευση θα πρέπει να ενωθεί κατά της αυξανόμενης καταπίεσης και των κινήσεων που αποσκοπούν στη διαίρεσή της, στις οποίες περιλαμβάνεται δικαστική προσφυγή για την απαγόρευση του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP).

Ο Ντεμιρτάς δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι οι αντίπαλοι του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και των εθνικιστών συμμάχων του πρέπει να συμφωνήσουν σε κοινές δημοκρατικές αρχές και να σχηματίσουν από τώρα μια συμμαχία, παρά να περιμένουν μέχρι τις εκλογές που είναι προγραμματισμένες για το 2023.

«Όλα τα κόμματα, που θέλουν να αγωνιστούν το ένα δίπλα στο άλλο για τη δημοκρατία, πρέπει να ενωθούν», δήλωσε ο Ντεμιρτάς απαντώντας σε γραπτές ερωτήσεις από τη φυλακή της Αδριανούπολης στη βορειοδυτική Τουρκία.

Αναφερόμενος στην δική του κατάσταση έπειτα από τεσσεράμιση χρόνια στην φυλακή, ο Ντεμιρτάς δήλωσε πως αισθάνεται πολύ καλά, πως είναι δυνατός και με υψηλό ηθικό, με καθαρή συνείδηση.

«Μας απήγαγαν από το σπίτι μας τα μεσάνυχτα με παράνομο τρόπο και μας μετέτρεψαν σε πολιτικούς ομήρους. Για τον λόγο αυτό είμαστε υπερήφανοι. Αυτοί που μας έριξαν εδώ έχουν ντροπιαστεί. Πέρασαν στις βρώμικες σελίδες της ιστορίας», ανέφερε.

Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε τον περασμένο μήνα τον Ντεμιρτάς σε φυλάκιση 3,5 ετών για προσβολή του προέδρου. Ωστόσο, η κύρια υπόθεση σε βάρος του συνεχίζεται.

ΣΥΛΛΗΨΗ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΤΟΥ «ΠΑΤΕΡΑ» ΤΗΣ ΓΑΛΑΖΙΑΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ

Συνέλαβαν τα ξημερώματα τον «πατέρα» της «Γαλάζιας Πατρίδας» στην Τουρκία, όπως ανακοίνωσε η γυναίκα του στο Twitter.

Ανήκει στους 104 απόστρατους ναυάρχους που επικρίνουν τον Ερντογάν!

Όπως μεταδίδεται, οι Αρχές στην Τουρκία πέρασαν χειροπέδες στον «πατέρα» της «Γαλάζιας Πατρίδας», Τζον Γκιουρντενίζ, το πρωί της Δευτέρας.

Την σύλληψη επιβεβαίωσε η σύζυγός του, γράφοντας στο Twitter πως η αστυνομία μπήκε στο σπίτι τους λίγο πριν τις 6μιση το πρωί και συνέλαβε τον άνδρα της.

Εκτός από τον Γκιουρντενίζ συνελήφθησαν το πρωί της Δευτέρας άλλοι 9 ναύαρχοι από τους 104 που έχουν υπογράψει δήλωση κατά του τούρκου προέδρου, ενώ τέσσερις απόστρατοι αξιωματικοί του Ναυτικού κλήθηκαν να καταθέσουν εντός 3 ημερών στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους λόγω της προχωρημένης ηλικίας τους.

(El.gr)

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Εξαφάνιση Άρτεμης Βασίλη: Η Google έδωσε απαντήσεις…

Ποιος ή ποιοι διέγραψαν τα τελευταία στίγματα του…

Γιατί η κυβέρνηση Μπάιντεν ωθεί την Ουκρανία να επιτεθεί στη Ρωσία;

[O συντάκτης του άρθρου είναι τέως Βουλευτής κατ΄επανάληψιν,…

Ρωσικά αντίποινα: “Σφαλιάρα” περιωπής στα ύποπτα σχέδια της Τουρκίας

Η Τουρκία δεν θα αποτελέσει προορισμό για τους…

Σοφία Παυλίδου: Πώς εμπλέκεται η ηθοποιός με την υπόθεση των θυρίδων

Στο πλατό της εκπομπής «Πρωινό» βρέθηκε καλεσμένη η…

Ομογενής πολιτοφύλακας: «Επιδεινώθηκε η κατάσταση, ναζιστές καταπιέζουν τους Έλληνες»

Την «εκρηκτική» κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, περιγράφει…
contact