ΚΟΣΜΟΣ

Θα επιτρέπεται στον αμερικάνικο στρατό να χρησιμοποιούν βάσεις στη Τουρκία

Κοντά στην επίτευξη συμφωνίας η οποία θα επιτρέψει στον αμερικανικό στρατό και τα συμμαχικά του στρατεύματα να χρησιμοποιήσουν τουρκικές βάσεις για την εκστρατεία τους εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, βρίσκονται πλέον ΗΠΑ και Τουρκία αναφέρει σε σημερινό της άρθρο της η εφημερίδα The Wall Street Journal.

Η εφημερίδα, η οποία επικαλείται Αμερικανούς και Τούρκους αξιωματούχους, διευκρινίζει ότι μια συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών ενδέχεται να περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας κατά μήκος των τουρκοσυριακών συνόρων, ώστε να προστατευθεί ο άμαχος πληθυσμός και κάποιες ομάδες της συριακής αντιπολίτευσης τις οποίες δεν θα μπορεί να πλήξει ο στρατός του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η χρήση τουρκικών βάσεων θα δώσει στις ΗΠΑ και τους συμμάχους της ακόμη ένα εφαλτήριο για να εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον των τζιχαντιστών.

Η Τουρκία έχει ήδη συμφωνήσει να επιτρέψει σε 2.000 μέλη της συριακής αντιπολίτευσης να εκπαιδευτούν στο έδαφός της, ενώ έχει στείλει και μέλη των τουρκικών ειδικών δυνάμεων στο Ιράκ για να εκπαιδεύσουν Κούρδους μαχητές πεσμεργκά, επισημαίνει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με τη Γουόλ Στριτ Τζέρναλ, η συμφωνία απομακρύνεται από τη δημιουργία μιας «ζώνης απαγόρευσης πτήσεων», την οποία είχε ζητήσει η Τουρκία και η οποία θα αφορούσε μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Συρίας.

Η προστατευμένη περιοχή για την οποία γίνεται τώρα λόγος θα βοηθήσει στην προστασία των μαχητών της συριακής αντιπολίτευσης που εκπαιδεύονται στη Συρία και των γραμμών ανεφοδιασμού της αντιπολίτευσης.

Βάσει της συμφωνία, ο υπό τις ΗΠΑ συνασπισμός «θα μπορούσε να στείλει μια ήρεμη προειδοποίηση στο καθεστώς Άσαντ να μείνει μακριά από τη ζώνη υπό την απειλή αντιποίνων», αναφέρει η εφημερίδα.

Η WSJ επισημαίνει επίσης ότι Τούρκοι αξιωματούχοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να επικαλεστούν το δικαίωμα της Άγκυρας στην αυτοάμυνα βάσει του καταστατικού του ΟΗΕ απευθυνόμενοι στα Ηνωμένα Έθνη ώστε να δικαιολογήσουν τη χρήση των βάσεών τους. Με αυτό τον τρόπο ενδέχεται να μπορέσουν και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ να συμμετάσχουν στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact