ΚΟΣΜΟΣ

«Θα υπερασπιστούμε την εδαφική μας κυριαρχία»

O πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ δήλωσε ότι η χώρα του, η οποία έχει θαλάσσιες διαφορές με ορισμένους γείτονές της, θα προασπίσει την εδαφική κυριαρχία της, μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

«Οφείλουμε να υπερασπιστούμε με αποφασιστικότητα την εδαφική κυριαρχία, τα θαλάσσια δικαιώματα και συμφέροντα και την εθνική ενότητα» της Κίνας, τόνισε ο κινέζος πρόεδρος.

Στις δηλώσεις αυτές προέβη μιλώντας σε συνεδρίαση του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος που ήταν αφιερωμένη στις εξωτερικές υποθέσεις την Παρασκευή και το Σάββατο, αποσπάσματα της οποίας μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα.

Οι σχέσεις με την Ιαπωνία είναι τεταμένες λόγω της εθνικοποίησης από το Τόκιο το φθινόπωρο του 2012, τριών από τα νησιά Σενκάκου στην Ανατολική Σινική Θάλασσα. Τα ακατοίκητα αυτά νησιά τελούν εδώ και καιρό υπό ιαπωνική διοίκηση, αλλά τα διεκδικεί το Πεκίνο με το όνομα Ντιαογιού.

Στη Νότια Σινική Θάλασσα, η κυριαρχία επί του νησιωτικού συμπλέγματος Σπράτλι προκαλεί ένταση μεταξύ του Πεκίνου και χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας. Η Κίνα, αλλά και η Ταϊβάν, οι Φιλιππίνες, η Μαλαισία, το Μπρουνέι και το Βιετνάμ διεκδικούν το αρχιπέλαγος που φέρεται να είναι πλούσιο σε πετρέλαιο και βρίσκεται πάνω σε σημαντικές διεθνείς θαλάσσιες οδούς.

Ο πρόεδρος της Κίνας δήλωσε ότι η χώρα του «θα διαχειριστεί σωστά τις θαλάσσιες διαφορές της και τις διαφορές επί των νησιών», χωρίς να τα κατονομάσει.

Ο Σι Τζινπίνγκ διαβεβαίωσε επίσης ότι το Πεκίνο επιδιώκει την «ειρηνική ανάπτυξη» και αντιτίθεται στη «σκόπιμη χρήση της στρατιωτικής βίας ή της απειλής της».

Οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και η Ιαπωνία κάλεσαν στην ειρηνική διευθέτηση των θαλάσσιων διαφορών, ενώ ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει προειδοποιήσει για τους κινδύνους τυχόν κλιμάκωσης των διενέξεων αυτών.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact