ΚΟΣΜΟΣ

Δραματική προειδοποίηση Σολτς: «Υπάρχει η απειλή πολέμου στην Ευρώπη»

«O κίνδυνος δεν έχει αποτραπεί», προειδοποιεί ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς

«Υπάρχει και πάλι η απειλή πολέμου στην Ευρώπη (…) Αυτό που διακυβεύεται είναι η ειρήνη στην Ευρώπη», προειδοποίησε ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς από το βήμα της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια και τόνισε ότι «ο κίνδυνος δεν έχει αποτραπεί».

Η μόνη δυνατότητα είναι οι διαπραγματεύσεις, σημείωσε ο κ. Σολτς, αναφερόμενος στην ουκρανική κρίση και επανέλαβε αφενός ότι «τίποτα δεν δικαιολογεί τη συγκέντρωση τόσων στρατιωτών στα σύνορα» και αφετέρου ότι κάθε χώρα είναι ελεύθερη να επιλέξει τους συμμάχους της, «κάτι που είχε αποδεχθεί και η Μόσχα». Επιπλέον, δήλωσε, δεν μπορεί να εννοηθεί ένα casus belli για ένα θέμα (ενν. την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ) το οποίο δεν βρίσκεται καν υπό συζήτηση αυτή τη στιγμή.

Ο Καγκελάριος υπογράμμισε για μία ακόμη φορά ότι «περαιτέρω παραβίαση της κυριαρχίας της Ουκρανίας θα έχει υψηλό κόστος για τη Ρωσία», επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι οι διπλωματικοί δίαυλοι πρέπει να διατηρηθούν. «Είμαστε υπέρ της όσο το δυνατόν περισσότερης διπλωματίας, χωρίς όμως να είμαστε και αφελείς», ανέφερε.

Απαντώντας μάλιστα σε ερώτηση σχετικά με το εάν τελικά θα έπρεπε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες προσέγγισης της Ουκρανίας πρώτα με την ΕΕ και κατόπιν με το ΝΑΤΟ, ο κ. Σολτς επισήμανε ότι το γεγονός ότι μια δημοκρατική συμμαχία όπως το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, ακόμη και οι ΗΠΑ, είναι επί της αρχής ανοιχτές σε διεύρυνση, δε σημαίνει ότι θα υπάρξει μεγάλη κινητικότητα στο άμεσο μέλλον. «Το θέμα είναι ότι αντιμετωπίζουμε έναν κίνδυνο για ένα ζήτημα που δεν βρίσκεται καν στην ατζέντα και αυτό το γνωρίζει ο Πούτιν», αλλά θα πρέπει να τονίζεται πάντα στις συνομιλίες μας, πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στα επιχειρήματα της Μόσχας, ο Όλαφ Σολτς εξήγησε ακόμη ότι ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προβάλλει την περίπτωση της Γιουγκοσλαβίας ως επιχείρημα όταν επικαλείται την «επιθετικότητα» του ΝΑΤΟ. «Του είπα ότι εκεί έπρεπε να σταματήσει μια γενοκτονία και ότι οι λαοί της περιοχής θέλουν να ενταχθούν στην ΕΕ, αλλά και ότι θα ήταν γελοίο να ισχυριστεί κανείς ότι υπάρχει ζήτημα γενοκτονίας στην περιοχή του Ντονμπάς», τόνισε ο καγκελάριος.

Ο Όλαφ Σολτς διαβεβαίωσε ακόμη ότι η Γερμανία θα υπερασπιστεί τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ από ενδεχόμενη επίθεση, σύμφωνα με τις αρχές του ΝΑΤΟ. «Η Γερμανία είναι απόλυτα προσηλωμένη στο άρθρο 5 – άνευ όρων», είπε χαρακτηριστικά ο καγκελάριος, επισημαίνοντας παράλληλα και με το βλέμμα στην κριτική που ασκείται για την άρνηση των Γερμανών να παραδώσουν όπλα στην Ουκρανία, ότι το Βερολίνο ασκεί και «πρακτική αλληλεγγύη», μέσω π.χ. της παρουσίας στρατιωτών της στα κράτη της Βαλτικής ή μέσω της συνεισφοράς στην επιτήρηση του εναέριου χώρου του ΝΑΤΟ στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Υποσχέθηκε δε ότι η Γερμανία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της έναντι της Συμμαχίας επενδύοντας περισσότερο σε εξοπλισμούς.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact