ΚΟΣΜΟΣ

Επιστολή στον Πούτιν στέλνουν ψυχολόγοι από 20 χώρες

Ανοιχτή επιστολή στον ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν ζητώντας του να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία απέστειλαν ψυχολόγοι από 20 χώρες.

«Επικοινωνούμε μαζί σας για να μοιραστούμε με εσάς τις ακαδημαϊκές και πρακτικές γνώσεις μας σχετικά με τις συνέπειες που έχει η κήρυξη ενός πολέμου για τον υποκινητή και να προσφέρουμε μια ματιά για μια πιθανή έξοδο από μια τόσο επικίνδυνη κατάσταση», αναφέρει στην αρχή της η επιστολή των Γερμανών κοινωνικών ψυχολόγων Ρολφ βαν Ντικ του πανεπιστημίου της Φρανκφούρτης και Ούλριχ Βάγκνερ του πανεπιστημίου του Μάρμπουργκ.

Σχεδόν 40 ψυχολόγοι από τις ΗΠΑ και την Πολωνία, τη Νορβηγία και τη Νότια Αφρική ως την Ινδία και το Πακιστάν έχουν υπογράψει την επιστολή.

Με την επιστολή τους αυτή θέλουν να πληροφορήσουν τον Πούτιν για «τις αρνητικές επιπτώσεις» αυτών που κάνει, όπως σημειώνουν.

Επικαλούμενοι επιστημονικά στοιχεία εξηγούν με λεπτομέρειες ποιες διαδικασίες κινητοποιεί ο πόλεμος εναντίον της Ουκρανίας.

Τελικά, όλο αυτό οδηγεί σε «απόρριψη, απομόνωση και απειλή κατά της σωματικής ακεραιότητας» των πολιτικών ηγετών που θεωρούνται υπεύθυνοι.

Οι πολίτες και των δύο αντιμαχόμενων πλευρών σε έναν πόλεμο βιώνουν «εθνική απομόνωση», αναφέρει η επιστολή. Αυτό οδηγεί σε μια αναζήτηση για αλλαγή. Οι οικονομικές κρίσεις προκάλεσαν «αισθήματα απώλειας» που συνήθως αποτελούν «την βάση για αντίσταση, διαμαρτυρίες και επανάσταση ενάντια στην υπάρχουσα κατάσταση».

«Αυτές οι συνέπειες ισχύουν τόσο για τους απλούς πολίτες όσο και για τις ελίτ», σημειώνεται.

Ο καθηγητής βαν Ντικ δεν θεωρεί εντελώς απίθανο η επιστολή να φθάσει στα χέρια του Πούτιν, όπως δήλωσε στο dpa.

Μεταξύ άλλων, όπως εξηγεί, η επιστολή έχει αναρτηθεί σε ένα site μέσω του οποίου οι ρώσοι πολίτες μπορούν να γράφουν στον πρόεδρο.

Οι υπογράφοντες, όπως τονίζει ο βαν Ντικ, θέλουν επίσης να απευθυνθούν στην ρωσική αντιπολίτευση και να στείλουν το μήνυμά τους στην Ουκρανία.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Σοκ από τη σφαγή στη πόλη Μπούσα της Ουκρανίας

Σοκ και αποτροπιασμό προκαλούν οι εικόνες που βλέπουν…

Κάρλα Ντελ Πόντε: Να εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Πούτιν

«Είναι εγκληματίας πολέμου» Η πρώην Γενική Εισαγγελέας του…

Μπάμπα Βάνγκα: «Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα γίνει…»

Προφητεία για τη Ρωσία και τον Πούτιν είχε…
contact