ΚΟΣΜΟΣ

Le Monde: H Eλλάδα μπορεί να περάσει κατευθείαν σε ένα τρίτο σχέδιο στήριξης;

Σε άρθρο της η Monde εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι σε ένα τρίτο σχέδιο στήριξης, ενώ παράλληλα τονίζει τις ανησυχίες των Βρυξελλών για την ικανότητα της χώρας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Το άρθρο φέρει τον τίτλο «Ελλάδα: Κι αν περνούσαμε στη διαπραγμάτευση ενός τρίτου σχεδίου στήριξης;» και ξεκινάει με τις παρατάσεις που έχει πάρει η ελληνική κυβέρνηση από τους διεθνείς πιστωτές της (τις χώρες της ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ) μέχρι να φτάσουν σε μία συμφωνία, και καταλήγει στην τελευταία που έχει οριστεί Eurogroup, στην 11 Μαΐου.

«Αλλά, αν δεν βρεθεί κανένα κοινό έδαφος στα μέσα Μαΐου όσον αφορά στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που η Αθήνα πρέπει να επικυρώσει για να λάβει τα 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ, είναι πιθανό ότι οι Ευρωπαίοι θα περάσουν απευθείας σε διαπραγματεύσεις για ένα τρίτο σχέδιο στήριξης», αναφέρει η Monde.

«Η ιδέα έχει πάρει το δρόμο της. Το σχέδιο αυτό θα τεθεί σε ισχύ από τον Ιούλιο 2015 ώστε να μπορέσει η χώρα να  αποπληρώσει τα βραχυπρόθεσμα δάνεια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), στις 20 Ιουλίου», υποστηρίζει η εφημερίδα που στη συνέχεια επικαλείται ένα Ευρωπαίο αξιωματούχο. «Η μόνη πραγματική προθεσμία, τώρα είναι το τέλος του Ιουνίου, το τέλος του δεύτερου πακέτου βοήθειας», παραδέχεται ο Ευρωπαίος αξιωματούχος και συνεχίζει. «Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι την ημερομηνία αυτή, το δεύτερο σχέδιο διάσωσης για την Ελλάδα που έχει παραταθεί δύο φορές (από τα τέλη του 2014 στα τέλη Φεβρουαρίου 2015 και από τα τέλη Φεβρουαρίου στα τέλη Ιουνίου 2015) θα σβήσει αυτόματα -από μόνο του. Και οι Έλληνες δεν θα αγγίξουν το δάνειο των 7,2 δις ευρώ».

«Σε κάθε περίπτωση, ένα πράγμα είναι σίγουρο: πλέον κανείς δεν πιστεύει ότι θα βγει κάποιο «συμπέρασμα» από τη συνάντηση των υπουργών οικονομικών της ζώνης του ευρώ, το Eurogroup, στις 24 Απριλίου, στη Ρίγα, που σε μεγάλο βαθμό είναι αφιερωμένη στην Ελλάδα. Αυτή θα είναι κυρίως μία ευκαιρία να γίνει ένας απολογισμός των συνομιλιών μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της», αναφέρει η εφημερίδα τονίζοντας επίσης ότι δεν αναμένεται και κάποια συμφωνία όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες η Αθήνα είχε πάρει παράταση ήδη από τον Φεβρουάριο.

Τι εμποδίζει όμως τις συζητήσεις, αναρωτιέται η Monde. «Πρέπει να καταλήξουμε σε μία συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, και επιπλέον αυτή να επικυρωθεί και σε πολιτικό. Αυτό δεν μπορεί να γίνει μέσα σε λίγες ημέρες», σημειώνει ο κοινοτικός υπάλληλος. Η εφημερίδα τονίζει, όμως, επικαλούμενη άλλη πηγή, ότι «επί της ουσίας, όλοι οι Ευρωπαίοι λένε το ίδιο πράγμα, ότι δηλαδή δεν υπάρχει πολιτικό αδιέξοδο καθώς το δεύτερο πακέτο στήριξης προσφέρει αρκετή ευελιξία για να συμφωνήσουν στις μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν και να διαγράψουν άλλες (σ.σ. μεταρρυθμίσεις) από τη λίστα».

Η Monde συνεχίζει τονίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι δεν έχουν στη διάθεσή τους αρκετά δεδομένα «σχετικά με τις μακρο-δημοσιονομικές επιπτώσεις μιας συγκεκριμένης προτεινόμενης μεταρρύθμισης», ενώ σημειώνει ότι στις Βρυξέλλες ανησυχούν για την ικανότητα της Ελλάδας να αποπληρώσει τα περίπου 500 εκατομμύρια προς το ΔΝΤ στις 12 Μαΐου. Η ημερομηνία όμως που ανησυχεί πραγματικά τους Ευρωπαίους είναι η 20η Ιουλίου όταν η Αθήνα πρέπει να πληρώσει 3,5 δις στην ΕΚΤ.

«Σε κάθε περίπτωση, οι Ευρωπαίοι φαίνονται να θέλουν να εγκαταλείψουν ένα από τα βασικά διαπραγματευτικά τους όπλα που είναι τα «deadlines», τα οποία δεν επιτρέπουν, σε αυτό το στάδιο, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. «Αλλά να εγκαταλείψουν τις συζητήσεις για να ολοκληρωθεί το δεύτερο πακέτο στήριξης και να προχωρήσουν σε διαπραγμάτευση για την εφαρμογή ενός τρίτου πλαισίου είναι κάθε άλλο παρά απλή», λέει η Monde που τονίζει ότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι Ευρωπαίοι και οι Έλληνες θα πρέπει να ολοκληρώσουν τη συζήτηση σχετικά με τη μεταρρυθμιστική ατζέντα, και να αρχίσουν τη συζήτηση για μια επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους τα επόμενα χρόνια. «Δεν θα είναι καθόλου εύκολο, δεδομένων των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν ήδη με τη λίστα των μεταρρυθμίσεων», λέει στην εφημερίδα γνώστης της κατάστασης.

Η εφημερίδα προσθέτει ότι ένα άλμα από το δεύτερο πλάνο σε ένα τρίτο δεν είναι κάτι που θα ευχαριστήσει τους Ευρωπαίους καθώς έτσι θα αναγνώριζαν κατά κάποιο τρόπο τα επιχειρήματα της κυβέρνησης Τσίπρα που υποστηρίζει ένα τέτοιο σενάριο από τη στιγμή που ήρθε στην εξουσία.

Αν επρόκειτο να προχωρήσουμε σε ένα τέτοιο σενάριο μιας μετάβασης σε ένα τρίτο σχέδιο διάσωσης, «οι Ευρωπαίοι θα βρεθούν ίσως σε μειονεκτική διαπραγματευτική θέση», υποστηρίζει μια ευρωπαϊκή πηγή.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact