ΚΟΣΜΟΣ

Νικητής του πολέμου στην Ουκρανία ο… Ερντογάν!

Bild: Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που μπορεί να επωφεληθεί οικονομικά από τη σημερινή κατάσταση

Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ που συνεχίζει κανονικά τις συναλλαγές με τη Ρωσία, όπως πριν από τον πόλεμο – και θα μπορούσε να επωφεληθεί από την απόσυρση των δυτικών εταιρειών.

Η Άγκυρα δεν συμμετέχει, όπως έχει ξεκαθαρίσει, σε καμία κύρωση κατά της Μόσχας, ενώ διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις και με την Ουκρανία, προμηθεύοντάς την με drones και άλλον πολεμικό εξοπλισμό.

Σύμφωνα με άρθρο της γερμανικής Bild, τα ρωσικά εμπορικά κέντρα έχουν ήδη ανακοινώσει την ετοιμότητά τους να αντικαταστήσουν τα δυτικά εμπορικά σήματα ρούχων και μόδας, με τουρκικά.

Τουρκικές εταιρείες εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται στη Ρωσία, ενώ ορισμένες τώρα ετοιμάζονται να εισέλθουν στην αγορά – ενώ η μια μεγάλη δυτική εταιρεία μετά την άλλη, κλείνουν τα καταστήματά τους.

Η τουρκική αλυσίδα γρήγορου φαγητού Chitir Chicken, για παράδειγμα, θέλει να ανοίξει υποκαταστήματα στη Ρωσία. Εάν η Μόσχα συμφωνήσει, ένα δίκτυο 500 έως 600 σημείων πώλησης θα μπορούσε σύντομα να δημιουργηθεί εκεί, αναφέρει η ρωσική εφημερίδα Izvestia.

Η Bild επίσης, υπενθυμίζει ότι η McDonald’s έκλεισε τα υποκαταστήματά της στη Ρωσία και έγραψε χαρακτηριστικά, ότι «το doner μπορεί να αντικαταστήσει το Big Mac», αναφέροντας ότι τουρκικές αλυσίδες φαγητού ενδιαφέρονται για τους χώρους που στεγαζόταν η McDonald’s.

Με λίγα λόγια και βάσει του γερμανικού άρθρου, η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που μπορεί να επωφεληθεί οικονομικά από τη σημερινή κατάσταση!

Οι εμπορικές σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας

Οι Τούρκοι εισάγουν περίπου το 40 τοις εκατό του φυσικού αερίου τους και το ένα τέταρτο των αναγκών τους σε πετρέλαιο από τη Ρωσία – μια επιχείρηση που είναι πλέον σχεδόν απρόσιτη.

Μόνο για το ρωσικό αέριο, η τουρκική κυβέρνηση αναμένει κόστος περίπου 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων φέτος – περίπου το διπλάσιο σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Η Ρωσία είναι επίσης ο σημαντικότερος προμηθευτής σίτου για την Τουρκία. Το 2021, το 70 τοις εκατό των εισαγωγών σιτηρών της Τουρκίας προέρχονταν από εκεί.

Το γεγονός ότι η Ρωσία θέλει τώρα να περιορίσει τις εξαγωγές σιτηρών θα μπορούσε να έχει δραματικές συνέπειες για πολλούς Τούρκους, αυξάνοντας τις τιμές του ψωμιού και των ζυμαρικών.

(newsbreak.gr)

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Σοκ από τη σφαγή στη πόλη Μπούσα της Ουκρανίας

Σοκ και αποτροπιασμό προκαλούν οι εικόνες που βλέπουν…

Κάρλα Ντελ Πόντε: Να εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Πούτιν

«Είναι εγκληματίας πολέμου» Η πρώην Γενική Εισαγγελέας του…

Μπάμπα Βάνγκα: «Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα γίνει…»

Προφητεία για τη Ρωσία και τον Πούτιν είχε…
contact