ΚΟΣΜΟΣ

Ο διεθνής τύπος ανακαλύπτει τις Κούρδες γυναίκες που κατατροπώνουν τον ISIS

Η κουρδική περιοχή Ροτζάβα στην Βόρεια Συριά, γνωστή και ως Δυτικό Κουρδιστάν, αποτελεί μια όαση ισότητας των φύλων και θρησκευτικής ελευθερίας, σε μια περιοχη του κόσμου όπου αυτές οι αξίες έχουν ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουν.

Η «Γη όπου δύει ο ήλιος» όπως είναι η ονομασία της στην τοπική γλώσσα, φιλοξενεί 4.5 εκατομμύρια πληθυσμό, έχει έκταση λίγο μικρότερη από την Πελοπόννησο και αποτελεί κρίσιμη γεωπολιτική τοποθεσία στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας, καθώς παράγει 15.000 βαρέλια πετρέλαιο την ημέρα.

(ο χάρτης της περιοχής)

Η αυτονομία της Ροτζάβα δεν έχει αναγνωριστεί ακόμη. Ούτε από το Συριακό κράτος, που προσωρινά μοιράζεται μαζί της τον ίδιο εχθρό, αλλά ούτε ασφαλώς από τον ΟΗΕ ή το ΝΑΤΟ. Η Ροτζαβα που διοικείται από το Partiya Yekita Demokrat, το οποίο διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με το PKK, αποτελεί αυτή την στιγμή έναν από τους πιο ισχυρούς συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή, αλλά δημιουργεί ταυτόχρονα σημαντικά προβλήματα στην υπερδύναμη αναφορικά με τις σχέσεις της με την Τουρκία, η οποία φοβάται ότι η επιτυχία της Ροτζαβας θα αποτελέσει την θρυαλλίδα εξελίξεων για την δημιουργία ενός κουρδικού κράτους στα σύνορα.

Η περιοχή θεωρείται από την Τουρκία ως η αιχμή του δόρατος του PKK και ισως για αυτό οι δυτικοί σύμμαχοι που έχουν κατατάξει το PKK στις τρομοκρατικές οργανώσεις εδώ και πολλά χρόνια βρίσκουν την συζήτηση γύρω από την Ροτζάβα άβολη.

Επηρεασμένη από την ριζοσπαστική θεωρία του Αμπντούλαχ Ότσαλαν και του PKK, η Ροτζάβα αντιμετωπίζει τις γυναίκες της ισότιμα, προωθεί την εκπαίδευση και την αμεσοδημοκρατία, ενω ασχολείται και με την προστασία του περιβάλλοντος. Οι ιδέες αυτές προέρχονται από το μανιφέστο που εξέδωσε ο Οτσαλαν μέσα από τις τουρκικές φυλακές το 2006 και το οποίο πάτησε πάνω στην δουλειά του Αμερικανού αναρχο-οικολόγου Μάρευ Μπούκτσιν και πιο συγκεκριμένα στο βιβλίο του «Οικολογία της Ελευθερίας». 

(η ντε φακτο πρωτεύουσα της Ροτζάβα, Καμισλί)

Ένας από τους κύριους στόχους ειναι η δημιουργία περιφερειακών συνελεύσεων, οι οποίες με την μετέπειτα ένωση τους θα δημιουργήσουν το ομόσπονδο κουρδικό κράτος, με βάση τις αρχές της περιβαλλοντικής προστασίας, του πολιτικού και πολιτισμικού πλουραλισμού και της ανεξιθρησκείας.

Ο ρόλος που οι γυναίκες έπαιξαν τόσο στην αντίσταση στο Κομπάνι όσο και στην ανακατάληψη του έχει ήδη κάνει τον γύρο του κόσμου με τα μάτια της κοινής γνώμης να στρέφονται στις τολμηρές Κούρδισσες που πολεμούν με ανιδιοτέλεια για την πατρίδα τους. 

Ο στρατός της Ράτζοβα, οι YPG (people’s protection units) και πιο ειδικά οι YPJ (female protection units – σώμα γυναικών) έχουν κατακτήσει σημαντικές νίκες έναντι του ISIS με την βοήθεια και των αμερικάνικων ένοπλων δυνάμεων και αεροεπιδρομών τους. Η θέση της γυναίκας ακόμη και στον πόλεμο είναι ίση εδώ πέρα.

Ειδική ομάδα διατηρεί και η αστυνομία, η οποία αποτελείται μόνο από γυναίκες και ερευνά τα εγκλήματα σεξουαλικών επιθέσεων και βιασμών. Οι 6000 αστυνομικοί της συνολικης δυναμης της Ροτζάβα παραλαμβάνουν τα όπλα τους μονο αφου συμπληρώσουν δυο εβδομάδες φεμινιστικού σεμιναρίου. 

Θα ήταν όντως πολύ δύσκολο για τις πολιτικές ηγεσίες του ΝΑΤΟ ή των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την περιοχή που ελέγχουν συμπαθούσες στο PKK δυνάμεις ως το καλύτερο παράδειγμα, κοσμικής προοδευτικής δημοκρατίας σε έναν τόπο που πνίγεται καθημερινά στο αίμα, το μίσος, τον φανατισμό και την απολυταρχία.

(η σημαία της Ροτζάβα)

Αλλά για πολλούς δυτικούς, η περιοχή αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Όπως γράφει δημοσίευμα των NY Times, το μέλος της Βουλής των Λόρδων της Μεγάλης Βρετανίας, Ρευμοντ Τζολιφι, είπε σε επίσκεψη του τον περασμένο Μάιο στην περιοχή, «Αυτό που κάνετε εσείς εδώ είναι ένα υπέροχο πείραμα που πρέπει οπωσδήποτε να πετύχει». Συγχρόνως πολλοί άλλοι δυτικοί πολιτικοί, ακτιβιστές και δημοσιογράφοι επισκέπτονται την περιοχή για να μάθουν τι ακριβώς συμβαίνει εδώ και για να προσφέρουν την υποστήριξη τους, υλική και ηθική.

(φοιτητές στην Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών της Μεσοποταμίας)

Λίγα μίλια μακρυά από τις περιοχές που ελέγχει ο Isis και στις οποίες απαγορεύει την μόρφωσή και συχνά τιμωρεί βάναυσα όσους θεωρεί ότι «δυτικοφέρνουν», η δημιουργία ακαδημαϊκής εκπαίδευσης είναι πραγματικά ένα ριζοσπαστικό μέτρο. Η δημιουργία της Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών της Μεσοποταμίας όπως ονομάζεται η Σχολή στην ντε φακτο πρωτεύουσα της Ροτζαβα, Καμισλί, αποτελεί ορόσημο για μια περιοχη όπου η εκπαίδευση των Κούρδων υπό τον Άσαντ, αλλά ακόμη περισσότερο υπό την κυριαρχία των ισλαμιστών, αποτελεί απαγορευμένη σκέψη.

(διδασκαλία στην Ακαδημία)

Ο δημοσιογράφος των Ταιμς της Νέας Υόρκης, Βες Ετζινα, περιγράφει πως η επικοινωνία του με τους υπεύθυνους της Ακαδημίας για τις ανάγκες του ρεπορτάζ τον έφεραν σύντομα να διδάσκει ένα ταχύρυθμο σεμινάριο πάνω στην δημοσιογραφία και στην ελευθεριά του λόγου στην «μη-αναγνωρισμένη» πολιτεία της Ροτζάβα.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact