ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσικά στρατεύματα πλησιάζουν στην Οδησσό- Υπό ασφυκτικό κλοιό και το Κίεβο

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν μετακινηθεί περίπου 5 χιλιόμετρα (3 μίλια) πιο κοντά στο Κίεβο τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της άμυνας των ΗΠΑ, καθώς οι επιθέσεις στη δυτική Ουκρανία υποδήλωναν μια νέα κατεύθυνση στον πόλεμο.

Μετά από μέρες ακινητοποίησης, ο ρωσικός στρατός θα μπορούσε να είναι τόσο κοντά στα σχεδόν 15 χιλιόμετρα (9 μίλια) από το κέντρο της πόλης, γράφει το Skynews. Εκτός από την προέλαση στη βορειοδυτική διαδρομή προς το Κίεβο, τα στρατεύματα πλησιάζουν κατά μήκος δύο παράλληλων γραμμών ανατολικά της πρωτεύουσας.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών αναφέρουν ότι ορισμένα στρατεύματα μπορεί να επέστρεψαν στη βορειοανατολική πόλη Σάμι, αλλά δεν είναι σαφές γιατί.

Το Τσέρνιγκοφ, βορειοανατολικά της πρωτεύουσας, είναι τώρα απομονωμένο, αλλά ο ρωσικός στρατός δεν έχει περάσει από αυτήν την πόλη, με σφοδρές μάχες να αναφέρονται καθώς οι Ουκρανοί αντεπιτίθενται.

Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος της Οδησσού δήλωσε σήμερα ότι ρωσικές δυνάμεις ενδέχεται σύντομα να περικυκλώσουν τη νότια ουκρανική πόλη-λιμάνι από τρεις πλευρές.

Ο δήμαρχος Γκενάντι Τρουχνάνοφ ισχρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα επιδιώξουν να προελάσουν από εδάφη που έχουν καταλάβει στην περιοχή Μικολάγιφ της Ουκρανίας προς την περιοχή της Υπερδνειστερίας που ελέγχεται από αυτονομιστές της Μολδαβίας, όπου εδρεύουν ρωσικά στρατεύματα. Μια τέτοια κίνηση μπορεί να αποκόψει την Οδησσό από την υπόλοιπη Ουκρανία.

«Επίσης, πιστεύουμε ότι ενώ αυτό συμβαίνει, ρωσικά αποβατικά πλοία ενδέχεται να μας περικυκλώσουν από τη θάλασσα», πρόσθεσε ο δήμαρχος.

Εν τω μεταξύ, η πολιορκημένη νότια πόλη-λιμάνι της Μαριούπολης είναι περικυκλωμένη.

Ο ρωσικός στρατός εξαπέλυσε μια υψηλής ακρίβειας, μεγάλου βεληνεκούς επίθεση εναντίον δύο στρατιωτικών αεροπορικών βάσεων στις πόλεις Λουτσκ και Ιβάνο-Φρανκίβσκ στην Ουκρανία και τις κατέστησε μη επιχειρησιακές, ανακοίνωσε ο Ιγκόρ Κονασένκοφ εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι από την αρχή της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταστρέψει περισσότερες από 3.210 στρατιωτικές υποδομές και εξοπλισμό της Ουκρανίας.

Τις πόλεις Ντίπνρο και Λουτσκ χτύπησαν για πρώτη φορά οι Ρώσοι

Στο στόχαστρο των ρωσικών επιδρομών βρέθηκαν για πρώτη φορά σήμερα οι πόλεις Ντίπρο και Λουτσκ στην Ουκρανία.

Ένα άτομο έχει χάσει τη ζωή του στο Ντίπρο, σύμφωνα με τις Ουκρανικές Υπηρεσίες Έκτακτης Ανάγκης (SES).

«Γύρω στις 6:10 πμ… έγιναν τρεις αεροπορικές επιδρομές στην πόλη, χτυπώντας ένα νηπιαγωγείο και ένα κτίριο με διαμερίσματα» ανακοίνωσαν οι SES. Επίσης χτυπήθηκε εργοστάσιο παπουτσιών με αποτέλεσμα να τυλιχτεί στις φλόγες.

Στο στόχαστρο των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων βρέθηκε αργά το βράδυ το Ινστιτούτο Φυσικής και Τεχνολογίας στο Χάρκοβο, όπου βρίσκεται πειραματικός πυρηνικός αντιδραστήρας.

Φιλορώσοι αυτονομιστές κατέλαβαν την πόλη Βολνοβάχα

Νωρίτερα ο Κονασένκοφ είχε επισημάνει ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες κατέλαβαν την ουκρανική πόλη Βολνοβάχα που βρίσκεται βόρεια της Μαριούπολης, μια πόλη-λιμάνι στην Αζοφική θάλασσα που πολιορκείται εδώ και ημέρες από τον ρωσικό στρατό.

Η Βολνοβάχα θεωρείται στρατηγικής σημασίας καθώς αποτελεί τη βόρεια πύλη εισόδου προς τη Μαριούπολη.

Εξάλλου το πρακτορείο TASS, επικαλούμενο ανώνυμη πηγή, μετέδωσε ότι περίπου 222.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από την Ουκρανία προς τη Ρωσία και τις δύο αποσχισθείσας επαρχίες στην ανατολική Ουκρανία, το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ.

Εικόνες καταστροφής στη Μαριούπολη που παραμένει σε πολιορκία ενώ συνεχείς είναι οι εκρήξεις.

Παράλληλα, οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν σήμερα ψυχιατρικό νοσοκομείο κοντά στην πόλη Ίζιουμ της ανατολικής Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσαν τοπικές αρχές.

Ο Όλεχ Σινεχούμποφ, κυβερνήτης της περιφέρειας του Χάρκοβο, ανακοίνωσε ότι 330 άνθρωποι ήταν στο νοσοκομείο και ότι 73 είχαν απομακρυνθεί. Ο αριθμός των θυμάτων εξακριβώνεται, δήλωσε, κάνοντας λόγο για μια «βάναυση επίθεση κατά αμάχων».

«Είναι ένα έγκλημα κατά αμάχων, μια γενοκτονία κατά του ουκρανικού έθνους», έγραψε ο Σινεχούμποφ στην υπηρεσία μηνυμάτων Telegram.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact