ΚΟΣΜΟΣ

Süddeutsche: Η Μέρκελ και ο Σόιμπλε ξεχνούν την ιστορική ευθύνη της Γερμανίας

Τη στιγμή που σχεδόν σύσσωμος ο γερμανικός Τύπος καταφέρεται εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης, η Süddeutsche, με κεντρικό άρθρο της, βάλλει κατά της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γερμανίας και της ζητεί να θυμηθεί την ιστορική ευθύνη της.

Όπως αναφέρει συγκεκριμένα: «Τους τελευταίους μήνες, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση -και πάνω από όλους ο ΥΠΟΙΚ- έχει επανειλημμένα καταστήσει σαφές ότι οι οικονομικές απαιτήσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι εντελώς ακατάλληλες, και μάλιστα σχεδόν δονκιχωτικές. Ζητάει η Ελλάδα κούρεμα; Ο Σόιμπλε απαντάει με ένα όχι. Η Άνγκελα Μέρκελ λέει πως δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Ζητάει η Ελλάδα αποζημιώσεις για τα εγκλήματα που διέπραξαν η Βέρμαχτ και τα Waffen-SS στα ελληνικά χωριά; Ο ΥΠΕΞ, επίσης, απαντάει πως αυτό το θέμα έχει λήξει νομικά και πολιτικά. Η Μέρκελ, ο Σόιμπλε και ο Στάινμαγερ ενεργούν σαν να θεωρούν πως οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα έχουν να κάνουν μόνο με τα χρήματα ή για το πόσος θα είναι ο ΦΠΑ στα νησιά και πότε θα βγουν σε σύνταξη οι Έλληνες. Μόνο που δεν έχει να κάνει μόνο με αυτό», αναφέρει η εφημερίδα και εξηγεί στη συνέχεια τι εννοεί.

Ως βασικό στοιχείο της πολιτικής σκέψης της γερμανικής κυβέρνησης, θεωρεί πως πρέπει να είναι η ιστορική ευθύνη που φέρει από την περίοδο των ναζί και από τη συμφωνία του Λονδίνου, το 1953, οπότε και οι Σύμμαχοι, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, διέγραψαν μέρος του χρέους της και την βοήθησαν να ορθοποδήσει από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ααναφέρει χαρακτηριστικά: «Το οικονομικό θαύμα της Γερμανίας και οι εξαγωγές του ’50 και του ’60, δε θα συνέβαιναν πιθανότατα ποτέ, αν η Γερμανία δεν έπαιρνε ένα μεγάλο κούρεμα χρέους το 1953 στη συμφωνία του Λονδίνου.   

Τόσο στο θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων όσο και στο θέμα του κουρέματος χρέους, η γερμανική κυβέρνηση έχει άδικο. Και θα πρέπει να θυμάται, πόσο απροσδόκητο ήταν αυτό που της χαρίστηκε από τους δικούς της δανειστές πριν από 62 χρόνια. Όπως είχε πει τότε ο επικεφαλής  της γερμανικής αντιπροσωπίας στις διαπραγματεύσεις, Hermann Josef Abs: «Με το διακανονισμό των χρεών, η Γερμανία δεν επανέκτησε μόνο την πιστοληπτική της ικανότητα, αλλά ταυτόχρονα ο κόσμος άρχισε και πάλι να την εμπιστεύεται».

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, αν η Γερμανία λέει τώρα ότι δεν έχει νομική βάση η επιθυμία της Ελλάδας για αποζημιώσεις, τότε αυτό ισχύει και για τη συνθήκη 2+2 της συμφωνίας του 1953. Αλλά, ακόμη και αν από νομικής άποψης μπορεί κανείς να το υποστηρίξει την άποψη της Γερμανίας, δεν μπορεί να το κάνει από πολιτικής. Ούτε για τις αποζημιώσεις, ούτε για το κούρεμα. «Αυτό που πρέπει να θυμούνται αυτές τις ημέρες η Μέρκελ και ο Σόιμπλε είναι πώς συμπεριφέρθηκαν στη χρεοκοπημένη Γερμανία οι υπόλοιποι πριν από 62 ολόκληρα χρόνια».

 

 

 

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact