ΚΟΣΜΟΣ

Τα παρασκήνια του Washington Group -Το γερμανικό non paper με την πρόταση για το προληπτικό μνημόνιο

Το παρασκήνιο των όσων συνέβησαν στην Ουάσινγκτον, όπου είχαν μεταβεί δανειστές και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για την Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ φέρνει στο φως η «Καθημερινή της Κυριακής».

Συγκεκριμένα, η Ελένη Βαρβιτσιώτη περιγράφει τη συνάντηση, που έγινε υπό άκρα μυστικότητα, των σημαντικότερων παικτών της ευρωπαϊκής οικονομίας στο κεντρικό κτίριο του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον το απόγευμα της Παρασκευής 15 Απριλίου. Επί τάπητος και πάλι το ελληνικό ζήτημα. 

Σύμφωνα με την Καθημερινή στη συνάντηση εκείνη συμμετείχαν από την πλευρά του ΔΝΤ  η Κριστίν Λαγκάρντ μαζί με τον Πολ Τόμσεν, από την ΕΚΤ ο Μάριο Ντράγκι με τον Μπιενουά Κερέ, από την Κομισιόν ο Πιερ Μοσκοβισί με τον Μ. Μπούτι, από το Eurogroup ο Γερούν Ντάισελμπλουμ με τον Τόμας Βίζερ και οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, της Ισπανίας, Λούις Ντε Γκίντος, και της Ιταλίας, Πιερ Παντοάν. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, παρότι η Ελλάδα ήταν το κύριο θέμα συζήτησης δεν είχε κληθεί να συμμετάσχει. 

Επικαλούμενη πληροφορίες για το τι ειπώθηκε εκεί και τις μαρτυρίες αξιωματούχων με γνώση των συζητήσεων η Ελένη Βαρβιτσιώτη αναφέρει ότι η συζήτηση για την Ελλάδα ήταν προγραμματισμένη, ωστόσο αυτό που αποφασίστηκε την τελευταία στιγμή ήταν το θέμα. «Λίγα εικοσιτετράωρα πριν φτάσουν στην Ουάσιγκτον, η ιδέα ήταν ότι η συζήτηση θα κινηθεί γύρω από το ελληνικό χρέος, αλλά από την Πέμπτη –και πριν καλά καλά φτάσει στην αμερικανική πρωτεύουσα η ελληνική αποστολή– ήταν ξεκάθαρο ότι το χρέος δεν θα συζητηθεί. ”Η συζήτηση αυτή δεν θα γίνει εδώ”, έλεγε Ευρωπαίος αξιωματούχος στην ”Κ” εκείνο το απόγευμα. Βασικό μέλημα όλων των πρωταγωνιστών του ελληνικού προγράμματος που βρίσκονταν στην Ουάσιγκτον ήταν ”να υπάρξει συμφωνία στα δημοσιονομικά”, όπως τόνιζε ο ίδιος αξιωματούχος, θέλοντας να δείξει ότι αυτή θα είναι η βασική εξέλιξη των συζητήσεων, καθώς, χωρίς μια τέτοια συμφωνία, οι διαπραγματεύσεις δεν θα μπορούσαν να προχωρήσουν», γράφει η Ελένη Βαρβιτσιώτη. 

Το non paper της Γερμανίας με το προληπτικό πακέτο μέτρων

Σύμφωνα με την Καθημερινή η γερμανική πλευρά, λίγα 24ωρα πριν τη συνάντηση είχε  στείλει στους συμμετέχοντες ένα non paper στο οποίο εξηγούσε τον τρόπο με το οποίο θα λυνόταν το αδιέξοδο ως προς τις διαφορετικές προβλέψεις των θεσμών για τα δημοσιονομικά μέτρα.  «Στο γερμανικό non paper αναφέρεται η λύση για ”έκτακτα μέτρα” που θα πρέπει να πάρει η ελληνική πλευρά αν δεν πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους. Η αναφορά σε νομοθέτηση των μέτρων υπάρχει από τότε. Συγχρόνως γινόταν αναφορά στο ότι, εφόσον οι Ελληνες θεωρούν ότι οι προβλέψεις τους είναι σωστές, τότε δεν θα έχουν πρόβλημα με αυτά τα μέτρα, καθώς δεν θα χρειαστεί και να τα πάρουν, αλλά είναι μία προληπτική δικλείδα.». 

Το χρέος 

«Οσον αφορά το χρέος, το γερμανικό έγγραφο ανέφερε ότι είναι διατεθειμένοι να συζητήσουν μόνο για τη διάρκεια του προγράμματος του ΔΝΤ (3-8 χρόνια) και όχι για αργότερα», προσθέτει στο ρεπορτάζ της η Καθημερινή. 

Πώς αντέδρασαν οι συμμετέχοντες

Ο αρμόδιος επίτροπος Π. Μοσκοβισί φάνηκε λίγο απροετοίμαστος στη συζήτηση, καθώς δεν είχε φέρει πρόταση πιθανών μέτρων μαζί του. Η θέση του κ. Σόιμπλε λίγο πολύ ήταν γνωστή μετά το non paper που είχε μοιράσει, αλλά ο Γερμανός υπουργός είπε ότι, ”από τις συζητήσεις που είχε με τους Ελληνες ομολόγους του, τα περιθώρια για αλλαγές στο ασφαλιστικό είναι περιορισμένες”, ενώ τόνισε ότι η τρόικα πρέπει να είναι ενωμένη. Από την πλευρά του, ο Ισπανός υπουργός τόνισε ότι ”θα δεχθεί συζήτηση για το χρέος μόνο όταν τα μέτρα θα έχουν ληφθεί”, ενώ θετικός για τα έξτρα μέτρα φάνηκε και ο Γάλλος υπουργός. Ωστόσο, αυτός, σε αντίθεση με τους υπολοίπους, τόνισε ότι χρειάζεται η ελληνική πλευρά σαφήνεια ως προς την ελάφρυνση του χρέους.Για την επικεφαλής του ΔΝΤ τα έξτρα μέτρα μπορούν να βρεθούν μόνο από φορολογία, καθώς οι περικοπές των δαπανών έχουν φτάσει στα όριά τους και ανέφερε ότι μάλλον περαιτέρω μειώσεις στις συντάξεις θα χρειαστούν. Η συζήτηση αυτή και η συμφωνία για περαιτέρω μέτρα έδωσε λύση το αδιέξοδο και για πρώτη φορά τους τελευταίους μήνες οι θεσμοί έχουν κοινή στάση στις διαπραγματεύσεις», καταλήγει στο ρεπορτάζ της η Καθημερινή. 

Πηγή: Καθημερινή της Κυριακής

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact