ΚΟΣΜΟΣ

Τι θα συμβεί αν πυροδοτηθούν όλα τα πυρηνικά όπλα του κόσμου

Τι θα συνέβαινε αν όλα τα πυρηνικά του πλανήτη εγκρήγνυντο ταυτόχρονα; Σε αυτό το ερώτημα επιχειρεί να απαντήσει το Indy100.

Οι φόβοι για πυρηνικό πόλεμο ολοένα κι αυξάνονται εξαιτίας της σύγκρουσης Ρωσίας – Ουκρανίας που δεν λέει να κοπάσει. Ηδη ο Βλαντίμιρ Πούτιν, έχει προειδοποιήσει εξ αρχής τους παγκόσμιους ηγέτες ότι η εμπλοκή τους θα είχε καταστροφικές συνέπειες λέγοντας: «αν παρέμβετε θα αντιμετωπίσετε συνέπειες βαρύτερες από ό,τι έχουν υπάρξει ποτέ στην ιστορία». Έκτοτε, οι πυρηνικές απειλές επαναλαμβάνονται διαρκώς.

Όμως τι θα συνέβαινε αν όλες οι πυρηνικές βόμβες του πλανήτη ενεργοποιούνταν ταυτόχρονα; Σύμφωνα με το Kurzgesagt, ένα κανάλι του YouTube που αναλύει ζητήματα επιστημονικής φύσης, οι επιπτώσεις θα ήταν τεράστιες – και στο σύνολό τους τρομακτικές.

Συγκεκριμένα:

 • Μέχρι το 2019, στον πλανήτη υπήρχαν περίπου 15.000 πυρηνικά όπλα.
 • Απαιτούνται μόλις τρεις πυρηνικές κεφαλές για να καταστρέψουν μια από τις 4.500 πόλεις της Γης, δηλαδή συνολικά 13.500, πράγμα που σημαίνει ότι… περισσεύουν και 1.500.
 • 15.000 πυρηνικές βόμβες έχουν την ίδια ισχύ με 3 δισ. τόνους ΤΝΤ και 15 φορές περισσότερη ενέργεια από το ηφαίστειο Κρακατόα, που είχε δώσει την ισχυρότερη ηφαιστειακή έκρηξη στην ιστορία του πλανήτη.
 • Όταν εκραγούν, μπορούν να προκαλέσουν ωστικό κύμα που θα εξαφανίσει τα πάντα σε ακτίνα 3.000 χιλιομέτρων.
 • Η έκρηξη θα ακουγόταν σε όλο τον κόσμο και το ωστικό κύμα θα κυκλοφορούσε γύρω από τον πλανήτη για εβδομάδες ολόκληρες.
 • Το μανιτάρι θα έφτανε μέχρι την άκρη της ατμόσφαιρας της Γης και κοντά στο διάστημα.
 • Αν τα πυρηνικά έπεφταν στη ζούγκλα του Αμαζονίου, θα μπορούσαν να προκαλέσουν πυρκαγιά τόσο ισχυρή, ώστε να «καταπιεί» ολόκληρη την ήπειρο.
 • Η ραδιενέργεια θα σκότωνε τα πάντα εντός της ακτίνας της έκρηξης, και θα καθιστούσε μη κατοικίσιμα εκατοντάδες χιλιόμετρα γύρω της.
 • Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου θα καταστρεφόταν εντελώς και το περιβάλλον σε όλο τον κόσμο θα ήταν πλέον εξαιρετικά ραδιενεργό, εξαλείφοντας την ανθρωπότητα.

Δυστυχώς, δεν είναι αυτό το χειρότερο σενάριο. Αν οι άνθρωποι κατάφερναν να εξορύξουν όλο το ουράνιο του πλανήτη και να το αξιοποιήσουν για την κατασκευή βομβών, η έκβαση θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο καταστροφική.

 • Πιστεύεται ότι στη Γη υπάρχουν 35 εκατ. τόνοι ουρανιού – ποσότητα επαρκής για την κατασκευή 10 δισ. βομβών με ισχύ αντίστοιχη με εκείνη που χτύπησε τη Χιροσίμα.
 • Για άλλη μια φορά, αν οι βόμβες αυτές έπεφταν στη ζούγκλα του Αμαζονίου, η έκρηξη θα ήταν ορατή στη μισή Νότια Αμερική.
 • Θα δημιουργούσε κρατήρα 100 χιλιομέτρων, ενώ τα ερείπια θα εκτοξεύονταν τόσο μακριά, ώστε να καταλήξουν στο διάστημα.
 • Θα σκότωνε τα περισσότερα μεγάλα ζώα και θα προκαλούσε πυροθύελλες σε όλο τον πλανήτη, όπως επίσης και μεγαλύτερους σεισμούς από ό,τι έχουν καταγραφεί στην ιστορία, οι οποίοι θα ισοπέδωναν πόλεις ολόκληρες.
 • Ένα σύννεφο στάχτης θα κάλυπτε τον πλανήτη και δεν θα επέτρεπε στην ηλιακή ακτινοβολία να φτάσει στην επιφάνεια. Έτσι, θα προκαλούνταν ένας παγκόσμιος χειμώνας, με θερμοκρασίες υπό του μηδενός που θα επέμεναν για δεκαετίες.
 • Όλα τα είδη ζωής θα εξαφανίζονταν από τον πλανήτη. Ακόμη και ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός θα καταστρεφόταν από τα ερείπια που θα εκτοξεύονταν στο διάστημα. Ο μόνος τρόπος να παρατείνει κανείς την επιβίωσή του, θα ήταν με το να μείνει κάτω από το έδαφος ή κάτω από το νερό για όσο καιρό του επιτρέπουν οι προμήθειές του.
 • Θα χρειάζονταν εκατομμύρια χρόνια για την επανεμφάνιση οποιουδήποτε είδους ζωής στον πλανήτη.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact