ΚΟΣΜΟΣ

Τσαμπουκάδες με πληθωρισμό στο 72%…

Κατακόρυφη πτώση της λίρας…

Του Κώστα Σαρικά

Τουρκία ώρα μηδέν, με αντίστροφη μέτρηση για κατάρρευση στην ισοτιμία της λίρας έναντι του δολαρίου και του ευρώ.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, συγκεκριμένα, ένα δολάριο αντιστοιχούσε σε 17,17 λίρες, κάτι που σημαίνει ότι από τις αρχές του έτους η πτώση ανέρχεται σε ποσοστό της τάξης του 23% – το οποίο έρχεται να προστεθεί στο 45% κατά τη διάρκεια του 2021.

Οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν πως αιτία για τη νέα «βουτιά» είναι οι δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος προανήγγειλε επιπλέον μειώσεις επιτοκίων. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός καλπάζει με πάνω από 73% και οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι η εικόνα θα επιδεινωθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες.

Οι… πατέντες Ερντογάν

Η αιτία, όμως, είναι αναμφίβολα βαθύτερη, καθώς ο Ερντογάν δεν παρέλειψε να παραπέμψει για μια ακόμη φορά στο «νέο οικονομικό μοντέλο» που έχει επεξεργαστεί και εφαρμόζει η κυβέρνησή του. Ένα μοντέλο που, όπως τονίζουν οι υπέρμαχοί του, βασίζεται στην παραδοχή ότι η διαρκώς αυξανόμενη εσωτερική παραγωγή, σε διάφορους κλάδους, θα καταστήσει τα τουρκικά προϊόντα περιζήτητα στις αγορές του εξωτερικού, εξαιτίας της φτηνής λίρας – η οποία, ταυτόχρονα, θα εκτινάξει στα ύψη και τα έσοδα από τον τουρισμό.

Ωστόσο, καθώς το ισοζύγιο εξακολουθεί σε μεγάλο βαθμό να διαμορφώνεται από την ενέργεια, όπου η Τουρκία είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από τις εισαγωγές, οι υπολογισμοί του Ερντογάν και του κυβερνητικού επιτελείου δεν βγαίνουν. Αντιθέτως, το έλλειμμα επιδεινώνεται – όπως και η οικονομική κατάσταση εκατομμυρίων νοικοκυριών, που κυριολεκτικά δεν καταφέρνουν να τα βγάλουν πέρα και να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες.

Πεινάτε;

Ακόμη και σε αυτό το θέμα, βεβαίως, ο Ερντογάν ισχυρίζεται πως έχει την απάντηση και ζητά απλώς υπομονή από τους συμπατριώτες του, για να αποδώσει καρπούς το σχέδιό του – με τη βοήθεια του… Αλλάχ. «Έχουμε αφήσει κατά μέρος τις προδιαγραφές που έχουν επιβάλει τα ιμπεριαλιστικά χρηματοπιστωτικά ινστιτούτα, τα οποία κάνουν τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους, αυξάνοντας τα επιτόκια», είπε την Δευτέρα.

Γνωρίζει, παρ’ όλα αυτά, πως εάν δεν υπάρξει αλλαγή μέχρι τις επόμενες εκλογές, τα πετροδολάρια που του παρέχουν οι φίλοι του σε διάφορα αραβικά καθεστώτα δεν αρκούν για να διασφαλίσουν την ψήφο του λαού.

Παράλληλα, η Τουρκία θα απειληθεί με ένα συνολικό κραχ, ειδικά εφόσον καταρρεύσει το σχήμα των κρατικών εγγυήσεων που εφαρμόστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, με σκοπό τη μετατροπή ξένου συναλλάγματος σε λίρες. Ίσως δεν είναι τυχαίο ότι τα πενταετή CDS έκλεισαν την Τρίτη στις 730 μονάδες βάσης, το υψηλότερο επίπεδο από την κρίση του 2008…

Πηγή: Newpost.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact